Čížová letos kupuje nemovitosti
„Prioritou pro letošní rok je v naší obci nákup nemovitostí. Z majetku Jihočeského kraje kupujeme areál bývalé firmy Hikor, o jehož využití rozhodnou zastupitelé. Podle mého názoru bychom část mohli využít na sociální program obce, to znamená vybudovat zde malometrážní byty. Část areálu by se měla zbourat a připravit zde podmínky pro novou výstavbu," říká starosta Čížové Tomáš Korejs.

Dále obec kupuje společenský sál a hospodu U Štálichů. „Nejde nám o hospodu, ale především o sál, protože to je jediné místo v obci i připojených osadách, kde se může sejít více lidí. Důležitá bude rovněž přestavba bytu, který sloužil řediteli základní školy. Vznikne zde další třída mateřské školy. Vyřešíme tak nárůst počtu dětí v obci a vyjdeme vstříc maminkám, které žádají o umístění svého potomka," dodává čížovský starosta.

V rozpočtu obce na letošní rok Čížovští vyčlenili půl milionu korun na opravu hřbitovní zdi u kostela sv. Jakuba. Většinu komunikací v obci a osadách se již v minulých letech podařilo rekonstruovat, letos je v plánu rekonstrukce místní komunikace v Bošovicích.

Stranou pozornosti ani letos nebude zámek, který je ve vlastnictví Čížové, a postupně se opravuje a rekonstruuje. „Na hlavní budově je už hotová fasáda, nyní přijde na řadu jižní křídlo. Intenzívně připravujeme další využití tohoto areálu, který by měl být tak jako v minulosti jednou z dominant obce. V prosinci jsme o využití jednali s architekty.

V Dobevi mají letos rok vody
„Loňský rok byl pro nás rokem komunikací, kdy jsme vybudovali a rekonstruovali řadu silnic v majetku obce. Letošek je zase rokem vodovodů," říká starostka Dobevi Jaroslava Strnadová a pokračuje: „Vybudujeme přívodní řad a rozvody v Malých Nepodřicích. Jde o investici v řádu desítek milionů korun, proto jsme požádali o dotaci Ministerstva zemědělství. Pokud ji nedostaneme, budeme stavět z rozpočtu obce."

Nový vodovodní řad a posilovací stanici obec vybuduje z vlastních zdrojů v Oldřichově v lokalitě Na Markovci. Řešit bude také vodovod v Nové Dobevi. Je zhruba čtyři desítky let starý a potrubí dost často praská a je třeba ho vyměnit. Tady obec žádá o grant Jihočeského kraje.

V lednu nebo nejpozději v únoru by mělo zastupitelstvo schválit nový územní plán, protože na tom váznou některé akce. Vedle vodovodu v Malých Nepodřicích je to například rekonstrukce sběrného dvora v Dobevi. „Nový územní plán máme zpracovaný již více než rok, loni v srpnu se uskutečnilo jeho veřejné projednávání. Následně se řeší připomínky a návrhy občanů a dotčených organizací. Ale všechno již spěje k závěru a schválení by nic nemělo bránit," myslí si starostka.

Z dalších akcí ještě připomíná rekonstrukci v části staré školy za zhruba půl milionu korun. Vznikne zde komunitní centrum pro volnočasové aktivity a vzdělávání dětí a mládeže. 

Tálín pokračuje 
v opravách silnic

Stejně jako v předchozích letech bude i letos Tálín pokračovat 
v opravách komunikací. „V osadě Kukle budeme mít hotovo 
a v Tálíně budou nejhorší úseky také dokončené," podotkla starostka Tálína Jana Študentová. Na opravách komunikací už Tálínští pracují pátým rokem. Letošní etapa by měla vyjít zhruba na půl milionu korun. Obec na akci žádá o dotaci z Programu obnovy venkova.

Pokud se podaří sehnat peníze, Tálínští by rádi také vybudovali novou požární zbrojnici. „Zatím bychom jen připravili výstavbu 
a požádali o dotaci z Jihočeského kraje. Bylo by fajn, kdyby se to podařilo, protože v současné době máme zbrojnici v suterénu pod obecním sálem, což není zrovna ideální. Třeba zásahové vozidlo se nám tam nevejde," vysvětlila starostka.

Kestřanští připravují kanalizaci
Nejzásadnější akcí nejen tohoto roku, ale 
i let následujících, bude v Kestřanech 
a přilehlé osadě Zátaví vybudování kanalizace. „V letošním roce začneme s přípravami. Budeme dávat dohromady projektovou dokumentaci, studii a výběrové řízení," konstatoval starosta Kestřan Lubomír Málek. Kanalizace by se měla budovat 
v průběhu následujících dvou let a předpokládané náklady jsou kolem padesáti milionů korun. Bude to však závislé na tom, zda se podaří získat dotaci. „Kromě toho žádné velké investiční akce neplánujeme, musíme teď šetřit," doplnil starosta. 

V Podolí I čekají, zda jim profesionální hasiči věnují své vysloužilé auto
V Podolí I chystají opravu místních komunikací, kterou by měla podpořit dotace z Programu obnovy Jihočeského kraje. Vylepšení se týká hlavně Horních Rastor. Z dalších dvou akcí – opravy chodníků v centrální části obce a pořízení zásahového vozidla pro místní sbor dobrovolných hasičů – se může uskutečnit jedna, nebo obě dvě. „Hasičské zásahové vozidlo je z roku 1969 a je ve špatném technickém stavu a už téměř neopravitelné," vysvětlil starosta obce Vladislav Michal, proč je nutné cisternu, na kterou se velmi těžce shánějí náhradní díly, obměnit. Obec by proto byla ráda, kdyby jí Hasičský záchranný sbor věnoval své vyřazené vozidlo. „Pokud se tak nestane, budeme žádat o dotaci na pořízení nového vozidla Integrovaný regionální operační program," nastínil další možnost starosta. Dodal, že uhrazení vlastního podílu by ovlivnilo investice v tomto roce a už by se neuskutečnila oprava chodníků u silnice první třídy.

V Hrazánkách opraví komunikace 
V obci Hrazany žádné velké akce podle starosty Luboše Bolka neplánují. „Máme za sebou loňské nákladné zateplení víceúčelového domu se sálem v Hrazánkách, na které jsme získali dotaci ze Státního fondu životního prostředí, a pro letošek jsme požádali o dotaci z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje na opravu místních komunikací v Hrazánkách," vysvětlil starosta. Dodal, že také budou kupovat novou stříkačku pro SDH Dobrošov, na kterou budou žádat o krajskou dotaci. 

Přeborovští stále myslí na vybudování čistírny odpadních vod
Řadu plánů mají v Přeborově. Chystají se s pomocí krajské dotace Program obnovy venkova opravit sociální zařízení v hospodě. Jak vyjmenovala starostka Helena Pištěková, nebude to všechno. „Rádi bychom ještě požádali o dotaci na zateplení obecní budovy, která se nachází v areálu bývalé obalovny. Je tu náš sklad a archiv a část pronajímáme," popsala další akci starostka. Dodala, že by také chtěli žádat o dotaci na pořízení nového územního plánu a na výstavbu čistírny odpadních vod (ČOV). Ta bude závislá na tom, zda se Přeborovským podaří vyřídit stavební povolení a další náležitosti. Předělávají totiž projekt na ČOV, kdy už nebudou splašky do zařízení téct pomocí tlakového potrubí, ale gravitací. To by mělo přinést nižší náklady na provoz. Zastupitelé si na pořízení ČOV nechtějí brát úvěr a na výstavbu musí nejprve našetřit. Financování tak plánují až na rok 2018. 

Ve Smetanově Lhotě dokončí hřiště
Ve Smetanově Lhotě mají za sebou náročnou loňskou výstavbu čistírny odpadních vod a kanalizace. Letos se zaměří na dokončení víceúčelového hřiště. To bude celkově stát kolem 700 tisíc korun. „Začneme na jaře oplocením, které vysoutěžila s cenou 120 tisíc korun firma Stareko, která dělala i základ. Připravujeme výběrové řízení na dodavatele umělého povrchu, kde odhadujeme cenu kolem 550 tisíc korun," uvedl starosta Slavomír Harbáček s tím, že pro jistotu podají žádosti o dotaci na více míst. Hřiště by chtěli mít hotové do konce roku.

V Klukách chtějí opravit chodníky
Plánů pro letošní rok mají v Klukách spoustu. „Rádi bychom zrekonstruovali chodníky po celé obci. Na to budeme potřebovat kolem milionu korun. Dalších 500 tisíc bude stát oprava střechy, omítky a vrat hasičské zbrojnice, už jsme na to podali žádost o dotaci z Programu obnovy venkova," uvedla starostka Jana Hrdinová. Pokračovat ale chtějí také například na rekonstrukci obecního skladu, v opravách cest, výsadbě sadů a připravují vybavení školní zahrady herními prvky a altány.