„Už teď je doprava neúnosná a co teprve potom. Všechny objízdné trasy povedou přes Čimelice a Krsice," upozornil starosta Čimelic Vladimír Pánek.

Snažil se jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic Jihočeského kraje (ŘSD) o možných bezpečnostních opatřeních, ale komunikace s nimi podle jeho slov nebyla jednoduchá, a tak zaslal na ŘSD stížnost. „Očividně nechtějí dělat opatření, která požadujeme. Jde nám především o zajištění bezpečnosti na přechodech," doplnil starosta. Stížnost je zakončena větou, že pokud nebude ze strany ŘSD zajištěna bezpečnost, ponese si plně následky.

Tomáš Voráček z ŘSD je přesvědčen o tom, že navýšení dopravy přes Čimelice nebude tak zásadní. „Objížďka pro nákladní vozidla už trvá dva roky a ne vždy volí objízdnou trasu přes Čimelice," uvedl.

Podle Voráčka navíc požadované zabezpečení přechodů nepatří do pravomocí ŘSD. „Zákonem je dané, že zabezpečení přechodů, signalizace a podobně je v dikci obcí. My nemůžeme investovat do něčeho, co nám nepatří," dodal.

Čimelice požadují i monitoring projíždějících vozidel, ten dělá ŘSD jednou za pět let.

Žďákovský most by měl být zcela uzavřen do čtrnácti dnů. „Už je vybraný zhotovitel, ale musíme čekat patnáct dnů na případná odvolání. Pak se začne pracovat," potvrdil Tomáš Voráček.  Úplná uzavírka mostu potrvá půl roku, pak bude most otevřen s dopravním omezením.