Obec chce v létě uspořádat filmové dny a navázat tak na tradici filmové školy v Čimelicích. Na přípravu festivalu včetně sehnání sponzorů mají místní dva měsíce.

„O podobně zaměřené akci už jsme přemýšleli delší dobu, a pak navíc přišla Filmová akademie Miroslava Ondříčka (FAMO) v Písku se stejným nápadem a nabídkou spolupráce," přibližuje prvotní myšlenky na pořádání filmových dnů starosta Čimelic Vladimír Pánek. Se záměrem seznámil zastupitele na čtvrtečním jednání a setkal se s podporou ze všech stran.

FAMO Písek má s pořádáním studentských filmových dnů a podobnými akcemi zkušenosti. „Důležité je zvolit správný termín, abychom nepřekrývali jiné akce v okolí," připomněl Václav Kinský z FAMO. Pro letošní rok by měly filmové dny být v druhé polovině srpna, o dalších případných ročnících se rozhodne až podle letošních ohlasů.

Financování festivalu by měli zčásti pokrýt sponzoři, které bude obec v příštích třech  týdnech shánět, a zčásti Čimelice. Zatím je ve hře několik variant, jak filmové dny pojmout, závislých právě na finančních možnostech.

Jednodenní nebo dvoudenní festival? Každoročně nebo ob rok? Dražší variantu či levnější? O tom všem budou Čimeličtí teprve rozhodovat, ale to, že filmové dny budou, je jisté. Ve čtvrtek to posvětilo i zastupitelstvo.

Úkolem číslo jedna je v příštích dnech sehnat pokud možno co nejvíce sponzorů. Od toho se pravděpodobně bude odvíjet rozpočet na celou akci. Nejlevnější varianta je spočítaná na 28 tisíc korun. „Myslím, že tahle částka by se dala plně pokrýt sponzory," připomněl Václav Kinský z FAMO Písek. Nejdražší varianta by stála 56 tisíc korun, v případě dvoudenního programu by se zvýšila o dalších asi deset tisíc korun.

V případě, že se tradice ujme i pro příští roky, budou moct akci podpořit i granty. „Letos je to takzvaně šité horkou jehlou a už nestihneme připravit pro obec žádné granty, nicméně od příštího roku by to neměl být problém," řekl Kinský.

Festival by měl kromě promítání především studentských filmů nabídnout i program pro děti, divadlo či vystoupení kapely. „Nechceme z toho udělat žádnou pouť, ale čistě jen promítání filmů by asi tolik lidí nepřitáhlo," doplnil Václav Kinský.

Obec se nejspíš přikloní k tomu, že program festivalu se bude konat na více místech v obci. „Určitě musíme mít připravené jak venkovní prostory, tak i vnitřní pro případ nepříznivého počasí," uvedl starosta Čimelic Vladimír Pánek. Konkrétní termín i přesný program se bude řešit v příštích týdnech.