První den po zimních prázdninách byl v chyšecké škole slavnostní. Zněl tu i potlesk. V půl desáté dopoledne byl vestibul plný žáků a učitelů. „Sešli jsme se tady u příležitosti obhájení titulu Ekoškola," řekla na úvod učitelka Karolina Tvrdíková.

Listopadový audit dopadl dobře a v Chyškách se minimálně další dva roky můžou pyšnit titulem, který značí, že škola má nižší dopad na životní prostředí neboli lepší ekologickou stopu. Právě pondělní setkání bylo připomenutím úspěšné obhajoby. „Jsme moc rádi, že jsme Ekoškola. Je to pro nás cenné," shrnuje členka Ekotýmu, osmačka Anna Bočanová.

Sedmák Jakub Štván zase vyzdvihuje to, že mají dobré učitele, kteří je vedou ke třídění odpadu a dalším aktivitám. „Zajímají se o to, není jim to jedno," vysvětluje k ochraně životního prostředí Jakub Štván.

Školáci se snaží šetřit energiemi, také třídí odpad nebo se starají o školní zahradu. Zkušenosti sbírají i u jiných škol, které jsou také Ekoškolami. Chyšečtí navštívili píseckou Masarykovu školu a rádi by se podívali ještě do ZŠ J. K. Tyla Písek.

V Jihočeském kraji má titul Ekoškola jen osm škol. Z Písecka jsou tedy tři. Za titul pro Chyšky je moc ráda i ředitelka školy Jana Korandová. „Chtěla bych poděkovat vám všem a doufám, že za dva roky titul obhájíme a budeme i nadále Ekoškolou," věří Jana Korandová.

Barbora Janíčková ze sdružení Tereza, které je koordinátorem mezinárodního programu Ekoškola, vysvětlila, že je do něj zapojeno 54 zemí světa. A čím Chyšky zaujaly? „Velmi jsme ocenili to, že škola rozšířila spolupráci s občanským sdružením Naše Chyšecko. Škola je i činitelem, který ovlivňuje veřejné dění v obci," popsala Barbora Janíčková.

Jak dodala, Ekoškola není jen o ekologickém provozu, ale i o zapojení žáků do aktivit a uskutečňování a plánování projektů.

Ekotým tvoří v Chyškách přes dvacet lidí. Scházejí se každé druhé pondělí a povídají si třeba o ochraně životního prostředí.