V tomto závodě opět startoval chyšecký dorostenec Patrik Bouška. No, a protože pořadatel opět nevypsal dorosteneckou kategorii, musel chyšecký vytrvalec běžet společně s juniory a muži. Trať pro tyto kategorie, která měřila 5 900 m, měla start a cíl na náměstí před místní ZŠ a vedla po silniční trase Chýnov-Kloužovice-Velmovice-Chýnov. Za poměrně vlezlého počasí se na start postavilo celkem 134 běžců a běžkyň, včetně chyšeckého Patrika Boušky a jednoho z nejlepších českých vytrvalců a maratónců, Petra Pecheka z TJ Maratonstavu Úpice. Startérem závodu byl chýnovský starosta a bývalý senátor Pavel Eybert.

Ihned po startu šel svým strojovým tempem do vedení Pechek a nedal tak ostatním běžcům žádnou šanci. Za ním se však vytvořila skupinka běžců a v ní byl i chyšecký závodník. Ten ještě na posledním kilometru běžel na druhé pozici, ale v závěrečných metrech neodolal rychlejším běžcům. V cílové rovince útočil na celkové čtvrté místo a svedl sprintérský souboj s domácím Janem Větrovským, kterému však o dva metry podlehl. Přesto chyšecký atlet podal vynikající výkon a v celkovém pořadí obsadil páté místo v čase 21:04,4 min., mezi juniory byl třetí a mezi dorostenci by obsadil druhé místo. Po závodě si jen posteskl: "V závěru mě už táhly stehenní svaly, dýchalo se mi však dobře."
No, a co k tomu dodat? Patrik měl v nohách páteční ligový hokejový zápas staršího dorostu Kladno-Tábor a do postele se dostal až po půlnoci. Po závodě si dal dvakrát výbornou gulášovou polévku s chlebem a před samotným vyhlášením výsledků ještě párek, které pro startující připravili pořadatelé.

A zde je trojice nejlepších v kategorii juniorů (1999-2001):
1. Ondřej Kohout, Sparta klub Tábor 20:53,8 min.-dorostenec, 2. Jan Větrovský, Chýnov 21:02,2 min.-junior, 3. Patrik Bouška, TJ Chyšky 21:04,4 min.

Josef Fuka