Které z nich se podaří zrealizovat, je nyní na lidech. Své favority mohou Písečáci podpořit až do 15. dubna, a to prostřednictvím internetového hlasování na webových stránkách www.paropisek.cz.

Na vítězné projekty město letos vyčlenilo tři miliony korun. „Mezi finalisty jsou stejně jako v prvním ročníku velmi zajímavé návrhy. Je povzbudivé vědět, že lidé chtějí vylepšit prostředí v našem městě a jsou ochotni pro to sami něco udělat. Nesmírně si vážím všech autorů předložených návrhů, ať již byly úspěšné, nebo ne,“ uvedla místostarostka Písku Petra Trambová.

Martin Svoboda v akci
„Baví mě strkat se pod košem,“ říká sportovec Písecka Martin Svoboda

Lidé do druhého ročníku participativního rozpočtu přihlásili celkem 15 projektů. Pouze jeden z nich vypadl kvůli tomu, že nezískal potřebnou podporu veřejnosti v prvním kole. Jeden projekt si "vzalo za svůj" město a udělá ho mimo participativní rozpočet a ostatní skončily na tom, že nejsou realizovatelné. "V uplynulých dvou měsících jsme prověřovali, zda jsou návrhy v souladu se schválenými pravidly a je tedy možné je realizovat,“ vysvětlila místostarostka s tím, že tímto sítem prošlo zmíněných sedm projektů.

V participativním rozpočtu mohou rozhodovat pouze obyvatelé Písku. Každý má ve finálovém kole k dispozici pět kladných a tři záporné hlasy. Podle počtu získaných hlasů bude sestaveno pořadí projektů určených k realizaci, a to až do vyčerpání vyhrazených tří milionů. Dělat se budou letos a příští rok.