„Je tomu více než rok, kdy jsem při odchodu od jedné z našich klientek přemýšlela nad tím, proč si většina starých lidí připadá ošklivá a nepotřebná. Vždyť se mohou ohlédnout za svým dosavadním životem a být pyšní na to, co dokázali. V každé vrásce se může skrývat bezesná noc strávená u jejich nemocných dětí, a to přeci stálo za to. Samozřejmě – už nezvládnou to, co dřív, ale ještě zbývá spousta věcí, která jim může udělat radost a naplnit jim volný čas," zmínila Lucie Bastlová.

I když je v současné době mladá, uvědomuje si, že to tak věčně nebude. „Možná jednou budu babička, která bude vděčná za to, že mi při nostalgickém vzpomínání nad fotkami z mládí někdo řekne: „Ale jdi, prosím tě. Podívej se, jak jsi stále krásná, máš jiskru v oku a spoustu si toho dokázala." A to jsem chtěla vzkázat nejen lidem, kteří jsou v našem kalendáři," podotkla.

Od začátku letošního roku navštěvovala sociální pracovnice společně s fotografkou Zdeňkou Machovou domácnosti klientů pečovatelské a ošetřovatelské služby, kde se seznámily s životními příběhy seniorů nad jejich starými černobílými fotografiemi. „Tohle jsem já, když mi bylo dvacet. No nebyla jsem já štramanda? vzpomínala paní Maruška u jedné ze svých fotografií. A měla pravdu. Na některých fotografiích z mládí by naše seniorky mohly klidně konkurovat prvorepublikovým herečkám," řekla Lucie Bastlová.

Jak přiznává, zpočátku bylo mnohdy složité přesvědčit klienty, aby se nechali vyfotit. „Běžné byly názory typu: „Jsme staří. Kdo by se na nás chtěl dívat?" My jsme ale chtěly ukázat lidem, že být senior neznamená být ošklivý, nepotřebný a na okraji společnosti. Věříme, že na věku opravdu nezáleží – právě naopak – životní moudrost většiny seniorů by měla být inspirací pro všechny, protože právě oni představují návrat k tradičním hodnotám, od kterých dnešní společnost upouští. Kdy se vám například stane, že vás jeden ze seniorů nenechá odejít, aniž by vám s úctou věnoval květiny z vlastní zahrádky?" vzpomíná Lucie Bastlová.

V kalendáři písecké charity jsou fotografie a životní motta dvanácti seniorů. „Třeba si vzpomenete na své rodiče, prarodiče nebo nějakého seniora ve svém okolí, kterému byste chtěli říci, že vám i ve svém věku připadá krásný a že ho máte rádi. Podpořte nás koupí našeho kalendáře a věnujte ho třeba někomu takovému," vzkazuje pracovnice charity. Kalendář je v prodeji v píseckém infocentru a v sídle písecké charity v ulici Bakaláře 43/6. Možné je i zaslání poštou po domluvě na telefonním čísle 382 210 364.