Městský úřad platí očkování svým zaměstnancům proti  klíšťové encefalitidě a  žloutence. Letos vyšlo na 47 tisíc korun. Některé zastupitele to překvapilo. Částka jim přijde vysoká.

„Chápal bych, že proti klíšťovce očkujeme lesní hospodáře, ale 47 tisíc korun se mi zdá hodně. Kolika se to týká zaměstnanců a jaká jsou kritéria zařazení do takovýchto programů?" zajímal se zastupitel Miroslav Doubek.

Vedoucí finančního odboru Vojtěch Španvirt vyjmenoval, že se očkování proti klíšťovce týkalo tří zaměstnanců odboru životního prostředí a jednoho člověka z odboru regionálního rozvoje,  stavebního úřadu. „Proti žloutence to bylo u čtyř pracovníků sociálního odboru a u tří z odboru investic a správy majetku," dodal  Vojtěch Španvirt.

„Jsou to tedy lidé, kteří to potřebují," dodal starosta Zdeněk Herout.

Částka zarazila kromě Miroslava Doubka i Ivanu Stráskou. „Zdá se mi velmi vysoká  i na tento počet lidí. Všichni si umíme udělat představu, kolik stojí klíšťovka, neustále to pojišťovny inzerují a dokonce nabízejí i očkování zadarmo," řekla radní Ivana Stráská.

Doktorka Miroslava Pučelíková vysvětlila, že na očkování proti kombinované žloutence A+B, ke kterému by se přimlouvala, je potřeba dát tři dávky. „A ty stojí zhruba čtyři a půl tisíce korun pro jednoho člověka," uvedla doktorka Miroslava Pučelíková a dodala,  že pojišťovny mohou na jakékoliv očkování přispívat. „VZP letos dává pětistovku, ostatní pojišťovny asi méně," řekla doktorka.

Podle jejích slov očkování na klíšťovou encefalitidu od loňského roku podražilo. „Základní očkování třemi dávkami stojí zhruba 2200 až 2500 pro jednoho. Klíšťovka se musí přeočkovávat, žloutenka už ne," dodala Miroslava Pučelíková.

„Už počty vychází?" dotazoval se na závěr diskuze starosta.

Částka na přeočkování a očkování se podle slov Vojtěcha Španvirta z nějakého důvodu nedostala do rozpočtu na letošní rok. Radní  tedy udělali rozpočtovou změnu, kterou zastupitelé vzali na vědomí.