Nyní se majitel obrátil na obec, zda nechce faru odkoupit. „Pozitivní je, že se jedná o velký pozemek v centru obce, ale negativní a rozhodující je, že objekt je v havarijním stavu a pro obec by to bylo finančně neúnosné," vysvětlil starosta Mišovic, pod které Pohoří náleží, Vladimír Čelakovský.

Do roku 2009 vlastnilo faru Biskupství českobudějovické, poté šel objekt do aukce, které se obec nezúčastnila. „Je to pěkná budova, to ano, ale i když je v areálu objektů víc, my bychom nenašli jejich využití. Chce to investora, který na to bude mít peníze. Pak by se s farou dalo něco dělat," zmínil starosta.

Zastupitelé po zvažování pro a proti odkoupení fary zamítli. „Rozhodující bylo zřejmě i to, že fara stojí vedle bývalé školy, která je v majetku obce a kterou se snažíme dát dohromady. Investice do dvou takových budov je nemyslitelná," doplnil Vladimír Čelakovský.

Škola je od sedmdesátých let zavřená, poté v objektu sídlily knihovna, spořitelna i byt. Teď  obec zvažuje, jak s bývalou školou naložit. Jednou z možností je, že zde vznikne regionální muzeum.

Současný majitel nabídl obci faru za 1,1 milionu korun. Cena zahrnuje všechny budovy včetně pozemků o rozloze zhruba čtyř tisíc metrů čtverečních.