Zhodnoťte loňský rok. Jaký byl pro Divadlo Pod čarou?

Co si budeme nalhávat, v kultuře to teď není jednoduché. Je vidět, že lidé nemají tolik peníze, návštěvnost byla kolísavá. Kromě toho se čím dál hůř shánějí peníze. Loni jsme dostali méně peněz z dotací a grantů než jindy, takže to byl takový ročník buď a nebo. Naštěstí jsme to nějak přežili a letos už by to mělo být lepší, protože jsme dostali celkem slušný grant od města.

Návštěvnost tedy není ideální? Osobně jsem nezažila, že by na nějaké akci bylo prázdno.

Zřejmě si vybíráte akce, kde je návštěvnost dobrá, ne vždy to tak ale je. Na některé ne zrovna mainstreamové kapely, multižánrové věci, ať už je to jazz nebo něco jiného, přijde třeba dvacet třicet lidí.

Vyplatí se pak dělat takové akce?
Od toho jsou právě granty, aby případně pokryly méně navštěvované akce. Rozhodně chceme mít i do budoucna co nejširší záběr žánrů, abychom nesklouzli jen do bigbítu, i když ten tady samozřejmě převažuje se všemi svými odnožemi.

V nedávné době jste otevřeli nový prostor, tzv. malou scénu. Jaké s ní máte plány?
Zatím slouží především jako galerie, protože tam chybí dodělat pódium, šatna a akusticky místnost doladit. V budoucnu chceme celou bývalou videopůjčovnu (původně v prostoru fungovala videopůjčovna, dnes je část předělaná na malou scénu, na druhé části se bude teprve pracovat, pozn. red.) propojit, aby tudy byl i hlavní vchod. Mohl by tam vzniknout i denní klub. Prostor by sloužil jak pro maložánrové věci, tak třeba i pro lidi, kteří by si sem chtěli jít jen tak zahrát.

V malé scéně neboli galerii nyní vystavuje Vladimír Homola své Portréty. Co tady bude k vidění dál?
Každý měsíc bude v galerii jiná výstava. Vzalo si to na starost sdružení Specta, které sem bude výstavy shánět. Nyní by se tady měly objevit práce fotografa Dana Čížka, který nejen hodně fotí v Podčáře, ale obecně se věnuje focení koncertů. Výstava se jmenuje Rock'n'roll a bude sem, myslím, dobře zapadat. Na to se těším.

Kromě toho, že tu jsou výstavy, funguje malá scéna i jako přísálí . . .
Ano, je to nekuřácký prostor, což lidé docela oceňují.

Zkuste vypíchnout nějaké akce, na které se vaši návštěvníci mohou letos těšit?
Nerad bych předbíhal, protože zvlášť se zahraničními kapelami je to složité. Každopádně tady budou polští SBB, to už je snad jisté. Co se týče české scény, často se kapely opakují. Například UDG, Blue Effect nebo Vláďa Mišík jsou stálice, které do klubu patří, a určitě je budeme zvát dál.

Ve vašem programu si asi najdou své všechny věkové generace . . .
Ano, prakticky od dětí až po střední generaci. Neděláme téměř žádné akce pro seniory, protože náš klub k tomu moc není, v Písku jsou lepší prostory k těmto akcím.

Na co vzpomínáte jako na nej akci v Podčáře?
Suverénně největší akce, která u nás byla, byl americký bluesman Johnny Winter, na kterého se sjeli lidé z celé republiky. Tehdy měl v Čechách jen dva koncerty – v Brně a tady. Představa, že hrál na Woodstocku pro tři sta tisíc lidí a pak v Podčáře pro tři sta lidí, byla zajímavá.
Jeden z úžasných zahraničních koncertů byla také kapela Waltari. Z českých je to těžké hodnotit, každý má k nějaké muzice blíž. Na co rád vzpomínám, byli Vláďa Mišík a Ivan Hlas, když tady měli dvojkoncert.

Koho byste vy osobně rád viděl na pódiu Divadla Pod čarou?
Rád bych tady viděl třeba Patti Smith, ale bohužel je to o té dostupnosti. Cenově je to úplně někde jinde, než je pro nás možné. Pak se také dlouho mluví o Exploited, i když ti jsou také drazí. Ale třeba se to jednou uskuteční.

Je podle vás v Písku dobrá základna pro hudební klub?
Písek má jednak skvělou polohu, okruh lidí, kteří se sem sjíždí, je poměrně velký, a jednak je to hodně kulturní město. Akcí je tady podle mě hodně, někdy možná až moc. Myslím, že v Písku si najde své úplně každý.

Kromě akcí v divadle děláte také festival Rockem proti rakovině v Ražicích. Kolik už má vlastně za sebou ročníků?
Letos to bude už desátý ročník, z toho je asi sedmý v Ražicích, kde jsme našli spřízněné lidi a krásný amfiteátr. Festival nemá za cíl si hrát na něco obrovského, je to hlavně o setkání přátel a kapel.
Z venkovních akcí pak děláme pravidelně ještě neckyádu a drakiádu, která tedy loni nevyšla kvůli počasí. Místo toho jsme pak dělali lampiónový průvod, který se podle mě povedl.