Jenomže to se provozovatelům hospod a restaurací v krajském městě nezamlouvá. Tomáš Olejník, vedoucí budějovických Masných krámů vnímá nařízení jako nepříjemné. „Samozřejmě to musíme respektovat, ale pro gastronomii je to čím dál tím těžší. Mysleli jsme, že do konce roku doženeme ztráty, které jsme měli na jaře. Ale tímhle vším se nám to komplikuje. Nás to hodně ovlivní. Čtyři osoby u stolu? To je špatně,“ hodnotil. Stoly v Masných krámech mají běžně pro šest až osm lidí, nebo pro čtyři. „Teď už jsme dávali šest lidí ke stolům, a v pondělí to budou jenom čtyři. Kapacitně už budeme ani ne na polovině,“ zamýšlel se Tomáš Olejník.

Ilustrační foto.
Střední školy čeká výuka na dálku, druhý stupeň základek střídání

„Klademe si otázku, jestli budeme potřebovat tolik lidí, když zde nebude tolik práce,“ řekl s tím, že je to velká rána pro podnik. „Vždy po sedmé a osmé hodině teprve restaurace dostávala život,“ hovořil o vyhlášené restauraci.

Namíchnutý byl ve čtvrtek odpoledne i Michal Hugo Dosek, provozní hospody Hugo v Suchém Vrbném. „Po obědech zavřu. Všechny nás to zařízne neskutečně. Dám číšníkům méně peněz podle odpracovaných hodin, což jim bude chybět. Do dvaceti hodin žádná restaurace nebývá otevřená, protože přibližně od dvaceti hodin chodí lidé z práce do hospody,“ přemítal provozní hospody.

Ilustrační foto
Ochromená kultura na jihu Čech čeká, co bude a doufá