Nábřeží Malše a Vltavy se mají v příštích letech v Českých Budějovicích změnit zřejmě nejvíce od velké regulace ve 30. letech 20. století. V pondělí 6. září 2021 zastupitelé schválili zahájení první investice.

Radnice už příští rok plánuje v parku v Dukelské ulici vybudování schodů k vodě. Podle náměstka primátora Petra Holického se to chystá v rámci velkých úprav lokality. Například se mají nově částečně oddělit stezky pro pěší a cyklisty. „Účelem je zamezení kolizí chodců a cyklistů na trase spojující centrum města s jižním předměstím,“ vysvětlil Petr Holický. Včera zastupitelé schválili vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby.

Ještě předtím byl upraven rozsah chystaného kácení. Opozice v zastupitelstvu v minulosti odmítla plánované odstranění stromů na straně k řece, například letitých kaštanů a poukázala na posudek, který varuje před otevřením parku západnímu větru. Finální podoba akce je tedy podle zastupitele Svatomíra Mlčocha kompromisem. „Projekt byl upraven ve prospěch některých stromů. S ohledem na hlavní záměr nemohl být upraven víc,“ říká Svatomír Mlčoch.

Děkanská pole. Ilustrační foto.
Ostrá debata se strhla v budějovickém zastupitelstvu kvůli polím

Hlavní změnou jsou už uvedené nové stupně k vodě. Podle Petra Holického bude použitým materiálem například beton a pochozí plochy budou osazeny kamenem. V místě se chystá i nové dětské hřiště a celkové náklady se předpokládají zhruba 30 milionů korun včetně DPH. Podle náměstka primátora Juraje Thomy mají být práce v Dukelské ulici dokončené v srpnu 2022.

K dalším projektům města u vody patří například Sluneční ostrov – proměna nábřeží pod Dlouhým mostem. Současná studie má být rozpracována a hledá se způsob financování. Změnit se má i velký úsek nábřeží Malše mezi Biskupskou a Divadelní ulicí. Vzniknout tu má zcela nová široká náplavka přímo u hladiny s obchody a restauracemi přímo u řeky. I tady město počítá s účastí státu na přípravě i financování.