Na předvánočním jarmarku řemesel v Milevském muzeu vystavovala a prodávala své výrobky také Marie Kotašková. Tvoření tradičního vizovického pečiva, které je výhradně dekorativní, se věnuje od roku 2002.

„Už pátým rokem posílám velkou krabici vizovického pečiva do Japonska jedné paní, které se moc líbí. Vždy si ho objednává už v srpnu, tak ho musím mít hotové do konce listopadu, aby jí to včas došlo," prozradila Marie Kotašková.

Kromě drobných ozdob na stromeček a na sváteční stůl tvoří také betlémy. Zatím vytvořila dva velké a nespočet menších. Jeden z jejích velkých betlémů je dokonce součástí expozice ve skanzenu v Přerově.

Mezi jejími výrobky jsou ale třeba i muzikanti, se kterými začínala, hospodyně na dvoře, houbaři, ale i velikonoční motivy.

Základem pro hezký výsledek je kromě šikovných rukou a fantazie především dobře zpracované těsto, jehož základem je hladká mouka, voda a trochu octa. „Musí se vypracovat hodně tuhé těsto tak, aby v něm bylo co nejvíce mouky. Trvá to 45 až 60 minut, pak se musí nechat minimálně dvě až tři hodiny odležet v chladu, nejlépe do rána, a pak z něj vznikne nádherná hmota jako modelína a musí se ještě přepracovat," radí Marie Kotašková těm, kteří by si chtěli vyrobit vlastní ozdoby nebo figurky.

Dodala, že je pak lepší těsto brzy zpracovat, protože třetí den už řídne. Jestli je těsto dobře zpracované se pozná, když se do něj střihne nůžkami a špička těsta drží nastřižený tvar. Když klesne, je třeba přidat mouku a dále propracovat. Zdobit se pak může i nejrůznějším celým kořením.

„Učila jsem se z chyb, než jsem objevila, co je všechno třeba, aby byl výsledek hezký," dodala s tím, že je třeba být především trpělivý.