Bernartice – Dvůr Leveč, tak by se mohla jmenovat nová místní část městyse Bernartice. Jejím zřízením se budou ve čtvrtek večer zabývat zastupitelé. Nápad přišel od majitele tamní jediné usedlosti Libora Fábera, kde je dnes adresa Bilinka čp. 10.

Důvod je podle něj jasný. „Považuji to za naprosto přirozené navrácení ke stavu, který by měl být," vysvětlil Libor Fáber, soukromý podnikatel, který spolu s manželkou koupil nemovitost v roce 1996.

Irena Cejnarová ze sousedního Rakova, která o Bilince i jejích samotách uvede v červnu knihu, k historii místa vysvětlila, že první písemné archivní zápisy uvádějí, že Leveč byla samostatnou vesnicí už před rokem 1260 a žilo v ní čtyři až pět sedláků. „Patřila do majetku pražských arcibiskupů se sídlem v Týně nad Vltavou. V době, kdy byla v zástavě rodem Čabelických, se z vesnice stal dvůr, tehdejší sedláci byli tímto rodem vyhnáni a byli sem dosazeni poddaní z týnského panství. Záhy byla vesnice vrchností přiřazena k Bilince, kam patří dodnes," upřesnila Irena Cejnarová s tím, že Čabeličtí získali ves Leveč v roce 1415 do zástavy. Ta skončila po téměř dvou stech letech.

Podotkla, že se nedá posoudit, jak dlouho byla Leveč úplně samostatnou. „Nedochovaly se o tom žádné podklady," upozornila.
Libor Fáber poukázal na to, že jeho adresa Bilinka čp. 10 je pro lidi, kteří místo neznají, matoucí. Hledají ho přímo v Bilince. Ta je od Dvora Leveč vzdálená zhruba tři kilometry.

Návrhem na zřízení osady Dvůr Leveč se zabývala už rada městyse a dává k tomu zastupitelům kladné doporučení.

Starosta městyse Bernartice Pavel Souhrada pro zřízení nové místní části ruku zvedne. „Podpořím to. Je to řádně zdůvodněné," řekl starosta, který to označil za mimořádnou věc.

Další oslovený zastupitel – Josef Hrádek – také plánuje bod podpořit. „V zásadě asi nejsem proti," řekl Josef Hrádek s tím, že je ale důležité zamyslet se nad možnými požadavky obyvatel. Uvedl příklad – v Bilince městys opraví komunikaci a to poslouží jako námět pro obyvatele nově vzniklé místní části, kteří to budou vyžadovat také.

K Bilince nyní patří kromě Levče ještě samoty Kozí Hora a Ovčín. I o nich píše v nové knize o Bilince Irena Cejnarová.