Policie už zná původce poplašné zprávy, která se koncem loňského roku šířila po sociálních sítích a e-mailových schránkách s varováním, že v Písku řádí skupina Romů, kteří napadají náhodné kolemjdoucí. Obsah dopisu policisté ihned označili za nepravdivý, nicméně stihl mezi veřejností vyvolat paniku.

Autorovi zprávy podle všeho nehrozí žádný postih. „Zabývali jsme se tím, zdali se pisatel nedopustil trestného činu šíření poplašné zprávy. Konzultoval jsem to se státním zástupcem a došli jsme k závěru, že ne, i když to bylo na hraně," uvedl vedoucí píseckého územního odboru Jiří Surma s tím, že proti původci zprávy policie v současné době nepodniká žádné kroky.

Případ, který pravděpodobně vyvolal celou kauzu, byl podle vedoucího běžný kriminální delikt, který  nijak nevybočoval. Jednalo se o konflikt dvou skupinek lidí, který se bohužel neobešel bez zranění. „Nyní čekáme na lékařské zprávy. Poté budou muži obviněni z trestného činu výtržnictví a možná i ublížení na zdraví," konstatoval Jiří Surma.

Poplašná zpráva vyzněla tak, že se po Písku pohybuje skupina, která napadá kohokoli. „Pokud dojde k potyčce, obvykle jsou to lidé, kteří se znají a mají spolu nějaký problém, nebo lidé, kteří se nepohodnou v nějakém restauračním zařízení. Rozhodně nejde o to, že by si skupina lidí vyhlédla slabší osobu, které by chtěla ublížit," doplnila písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Od začátku roku registrují písečtí policisté dvě loupeže, obě jsou objasněné. V prvním případě se jednalo o ženu okradenou ve výtahu a ve druhém šlo o přepadení muže, který se však s útočníky znal.