„Samozřejmě, že se musíme ozvat. Připravujeme dopis pro ČSAD a v kopii ho pošleme také na jihočeský krajský úřad dopravní komisi, kde se chceme zároveň poinformovat o koncepci dopravní obslužnosti. Lidé za námi chodí, stěžují si a jsou naštvaní," vysvětlila místostarostka Marie Hrdinová.

Jednání s krajskou dopravní komisí bude na místě. Podle obchodního ředitele ČSAD Autobusy České Budějovice Karla Coufala právě ony zmíněné spoje jihočeský krajský úřad neobjednal, ale společnost ČSAD Autobusy je provozuje na firemní náklady.

„Úprava obslužnosti Mirovic se týká dálkové linky 370002 a spojů 5 a 6, které zastávku obsluhují v časech 7.12 hodin ve směru do Prahy a v 17.20 hodin ve směru do Blatné. Jednalo se o úpravu z důvodů ekonomických ve dnech, kdy spoje využívalo minimum cestujících," vysvětlil Karel Coufal.

Znamená to, že náklady na zajížďku do Mirovic se společnosti ČSAD Autobusy nevyplatily, ale naopak. Omezení by mělo platit celoročně. S úpravou jízdního řádu pro letní sezonu zatím nepočítají. Změna se podle Karla Coufala nedotkla základní dopravní obslužnosti, kterou cestující veřejnost využívá pro cesty do škol a zaměstnání.

STANISLAVA KOBLIHOVÁ