Město hlásí dobrou zprávu pro řidiče. Na autobusovém nádraží vznikne čtrnáct parkovacích míst.

„Vítám to. Určitě to podpoří i místní obchodníky a živnostníky, lidé z okolí budou mít další možnost kde zaparkovat," řekl dvaasedmdesátiletý obyvatel Ludvík Alois Kristl.

Za parkování na nádraží řidiči platit nebudou. „Ve všedních dnech od osmi do 16.30 hodin bude stání omezeno na maximálně dvě hodiny. Ve zbylém čase omezené nebude," vysvětlil místostarosta Martin Třeštík.

Řidiči na parkoviště, které vznikne poblíž pekařství, budou vjíždět okolo služebny městské policie. Nutné proto budou i úpravy cyklotrasy, která přes nádraží do centra města vede. „Ukončíme ji o kousek výš a prostor rozdělíme na část pro chodce a území, které umožní jednosměrně projet," dodal místostarosta. Výjezd mohou řidiči zvolit buď okolo restaurace U Broučka, nebo do Havlíčkovy ulice.

Oslovení řidiči novinku radnice vítají. „Pro nás to zas tolik důležité není. Jsme tu totiž dva týdny na táboře v Srlíně u Bernartic. Vždycky tu zaparkujeme úplně v pohodě. Je ale dobře, že město hledá řešení, jak zvýšit počet parkovacích míst," uvedl řidič Jan Vyšohlíd z Prahy, který včera dopoledne parkoval na náměstí E. Beneše.

Martin Třeštík věří, že nová parkovací místa na autobusovém nádraží pomohou řešit situaci s parkováním. To je v poslední době v Milevsku diskutovaným tématem. Rekonstrukce centra města totiž přinese snížení počtu míst, kde byli řidiči zvyklí zaparkovat.

Jedná se o křižovatku nad kostelem. V ní parkovaly desítky řidičů a bylo to tolerováno. Po úpravách to už nebude možné.

Po nevoli řidičů a živnostníků město hledá řešení, kde by bylo možné zaparkovat. Přišlo tedy s autobusovým nádražím, další snaha se týká i rekonstruovaného středu města. Na něj si město nechalo udělat revizi projektu.

„Žádné řešení ale není tak zázračné, aby zachovalo všechny současné prostory pro parkování," zdůraznil Martin Třeštík, který předpokládá, že z jedenácti navržených vyznačených parkovacích míst, se kterými projekt počítal, bude maximálně dvojnásobek.


Co se týká parkoviště na autobusovém nádraží, rada města vybírala ze tří variant. Místo bylo stejné, rozdíly byly ve vjezdech a výjezdech. Jedna například navrhovala, aby auta na nádraží jezdila od restaurace U Broučka, to ale radní zavrhli hned. Nemohli by sem odbočit řidiči jedoucí z města, je tu zákaz odbočení doleva. 
  

Vítězné řešení je podle Martina Třeštíka dočasné. Jak připomněl, v srpnu budou radní vyhlašovat architektonickou soutěž na proměnu centra města, tedy i autobusového nádraží. Odborníci zřejmě parkoviště navrhnou jinde. Bude to vycházet i z proměny samotného autobusového nádraží, které zřejmě bude mít jinou velikost.