Do konce listopadu měly být severní a jižní strana hotové, ale hladký průběh nyní narušili archeologové, kteří tu dělají průzkum.

„Bez průzkumu to bohužel nejde, jelikož náměstí je v památkové zóně. Dost nám to ale narušilo plány. Nejen, že budeme rádi, když do konce listopadu stihneme aspoň severní stranu, ale hodně se nám celá rekonstrukce prodraží, jelikož archeologický průzkum musíme platit také ze svého," namítal starosta Mirovic Zdeněk Bárta.

O penězích se město s firmou muselo dohadovat. „Nejdřív to dělalo 650 tisíc korun, s čímž jsme nesouhlasili, tak to stáhli o sto tisíc. Nakonec jsme se dohodli, že budeme platit podle počtu kubíků, které udělají," konstatoval starosta.

Je patrné, že z archeologů není město vůbec nadšené. „Zeptali se mě: 'A vás snad nezajímá historie města?' Tak jsem jim odpověděl, že lidi zajímá hlavně, po čem budou chodit a jezdit," doplnil Zdeněk Bárta.

Jeho slova podporuje i třiačtyřicetiletá Lenka Chylíková z Mirovic. „Rekonstrukce náměstí je rozhodně třeba, bylo to hrozné, samé díry a nedalo se tu projet víc než dvacet kilometrů v hodině. Co se však týče archeologických vykopávek s tím spojených, myslím si, že to akorát zdržují," řekla.

Víc nakloněná je archeologickému průzkumu jiná obyvatelka města, a sice třicetiletá Marcela Holá. „Mně osobně je celkem jedno, jak se rekonstrukce náměstí zdrží, hlavně že zůstane průjezdné. Je přeci dobré zjistit, jestli pod náměstím není něco zajímavého. Jinak jsem samozřejmě ráda, že rekonstrukce začala. Bylo to třeba, už se tady nedalo projet," uvedla.

A co se zatím v podzemí náměstí našlo? „Jsou to nějaké úlomky keramiky, kusy zvířecích kostí a nějaké mince," informoval Milan Kuchařík, archeolog a ředitel oddělení průzkumu a přípravy projektů firmy Labrys. Dodal, že zatím se archeologové dostali do 12. až 13. století. „Podařilo se najít i raně středověkou keramiku, takže není vyloučeno, že se dostaneme ještě dál do minulosti," řekl archeolog.

V současné době provádí plošný průzkum na severní straně náměstí několik pracovníků. Podle všeho by měli svou práci dokončit brzy. „Tuto stranu bychom měli mít hotovou do 10. října," potvrdil na místě vedoucí technik Petr Zemánek.

Mirovičtí opravují Masarykovo náměstí ze svých peněz. Po severní straně přijde na řadu jižní strana náměstí. Západní strana náměstí už je hotová a východní na rekonstrukci stále čeká.