Vernisáži byl přítomen velvyslanec Lotyšské republiky v ČR Alberts Sarkanis, který připomněl jednu z nejsmutnějších kapitol v novodobé historii jeho země.

„14. června uplyne 73 let, kdy byly desítky tisíc obyvatel Lotyšska násilně deportovány na Sibiř. Dopisy příbuzným o hrůzách, které v letech 1941 až 1956 vyhnanci prožili odtrženi od rodin v táborech nucených prací a v místech nuceného pobytu, psali na březovou kůru. Byl to tehdy jediný dostupný materiál, na který bylo možné psát," připomněl lotyšský velvyslanec Alberts Sarkanis.

Velvyslanec označil dopisy za významné dokumenty lotyšské historie. „Lidé, kteří žili v krutých sibiřských podmínkách, ponižovaní a týraní, si přesto zachovali víru v dobro a naději," dodal Alberts Sarkanis.

Biskup plzeňské diecéze CČH Filip Štojdl uvedl, že každá totalita se snaží připravit lidi o důstojnost. „Máme s tím i u nás historické zkušenosti. Nesmíme na to zapomínat, protože jen na znalosti historie je možné stavět současnost a zejména základy budoucnosti," zdůraznil Filip Štojdl.

Dopisy psané na březové kůře tvoří od roku 2009 část lotyšského národního registru v rámci programu UNESCO nazvaného Paměť světa a jsou uloženy v sedmi lotyšských muzeích. Výstavu pro Písek připravila pracovní skupina z muzea v Tukums.

Projekt spolufinancovala poslankyně Evropského parlamentu Sandra Kalniete. Výňatky z její knihy V plesových střevíčcích sibiřským sněhem na vernisáži velmi působivě přečetla šestnáctileté studentka Francouzského gymnázia v Písku Eliška Štojdlová.Výstavu si zájemci mohou prohlédnout každý den od 8 do 17 hodin, a to až do 27. června.

Součástí doprovodného programu k výstavě bude 16. června od 17 hodin projekce filmu Sibiřská bilance. Diskuzi k tomuto mimořádnému snímku, jehož režisérem je Dzintra Geka, povede zástupce velvyslance Lotyšské republiky v ČR Janis Kalva.

Ještě před vernisáží v obřadní síni písecké radnice lotyšského velvyslance přijal starosta Ondřej Veselý společně s místostarostou Vojtěchem Bubníkem. Alberts Sarkanis ocenil zejména desetileté partnerství mezi Pískem a lotyšským Smiltene.