"Je to rarita, takže bychom byli něčím výjimeční a zajímaví," říká starosta Pavel Souhrada, co by produkce korýšů obci přinesla. „Také by znamenala vytvoření pracovních míst. Pokud by o produkt zájem byl, možnost zaměstnání by se zvýšila," dodává.

Nyní americký investor shání peníze na uskutečnění projektu. „Kromě financí není žádný problém," vysvětluje starosta s tím, že majitelé pozemku slíbili, že ho prodají a nebudou klást překážky, aby se na místě pomohlo podnikat. „Dohodli se na celkem rozumné ceně. Pokud investor přijde s penězi, může pracovat," říká starosta.

Na produkci krevet by se podílela i Jihočeská univerzita. „Studenti by získávali zkušenosti s činností tohoto druhu," vysvětluje Pavel Souhrada.

Obyvatelku obce, která studuje střední školu, záměr na produkci krevet v Bernarticích překvapil. „Pokud díky tomu najdou práci další lidé, určitě to podporuji," říká studentka.

Krevety jsou mořští živočichové a na jejich chov nelze použít vodu z kohoutku. Jak starosta vysvětlil, bude nutné udělat vrt, vodu čerpat ze země a poté dosolovat.

Američan se dozvěděl o Bernarticích od muže, který pro Svazek obcí Milevska zpracovával žádost o dotaci na vybavení vesnic kompostéry. „Měli jsme setkání v Kovářově se starosty z větších obcí, kde jsme mu nabídli prostory pro podnikání pro tento záměr. Investor objel lokality v okolí Milevska a jako nejvhodnější se mu jeví ta naše," dodává starosta.

Krevety se podle receptů mohou smažit, grilovat, péct nebo dusit.