Náves v Albrechticích nad Vltavou má špatné dopravní řešení i napojení na hlavní silnici, nejsou vyřešené klidové zóny a další věci. Místní s ní nejsou dlouhodobě spokojení. „Je příšerná," říká na rovinu starosta Miroslav Ušatý s tím, že zhruba tři roky se zvažují možnosti, jak s lokalitou naložit. „Chceme mít náves, na které bude mít člověk důvod se zastavit," doplnil.

Albrechtičtí se tak poprvé v historii obce rozhodli pro architektonickou soutěž. „Všichni jsme do toho chtěli jít, ale nikdo tyhle věci neumíme, proto jsme se rozhodli obrátit na architekty. Dalším krokem pak byla architektonická soutěž," shrnul starosta. Tu obec vypsala koncem loňského roku.

Hřbitov v Albrechticích nad Vltavou na Písecku stojí za to vidět.
I hřbitov může být romantické místo. Ten nejkrásnější mají v Albrechticích

Do architektonické soutěže se přihlásili čtyři zájemci. V březnu vybrala odborná porota návrh architekta Pavla Mahdala z ateliéru MENU architekti.

Charakter veřejného prostoru albrechtické návsi nyní neodpovídá jeho významu. Je zde velká křižovatka, okolo parkují automobily a točí se tu autobusy. Kapličkový hřbitov a kostel sv. Petra a Pavla nemá důstojný předprostor. Jak uvedla organizátorka architektonické soutěže Markéta Pražanová, soutěžící se pokusili navrhnout náves jako kultivovaný centrální veřejný prostor obce, posílit význam návsi i její funkční využití a zajistit plynulou návaznost návsi na přilehlé veřejné prostory. „Měli navrhnout dopravní řešení s ohledem na nové i stávající hlavní dopravní vazby a podpořit pěší trasy, hledali vhodné materiálové a designové řešení zpevněných ploch a také funkční městský mobiliář a vhodný charakter výsadeb," informovala.

Slavnostní předávání cen v Albrechticích nad Vltavou.
Albrechtice nad Vltavou slavily krajský titul Vesnice roku 2022

Porota vybrala návrh architekta Pavla Mahdala a jeho ateliéru MENU architekti. „Autoři návrhu vyčistili celý prostor, scelili ho výdlažbou a pomocí jemných motivů vytvořili jeden funkční celek. Dochází tak ke zpřehlednění a co nejjednodušší provozní reorganizaci,“ zmínil k možné budoucí podobě návsi předseda poroty architekt Ondřej Beneš. „Ostrůvek je umístěn intuitivně na místě, kde vždy byl, a navíc odděluje klidnou náves od rušné silnice. Intimní mlatový plácek pod korunami stromů láká k pobytu a setkávání. Autoři pracují přirozeně se zelení, volí vhodné druhy stromů a další výsadby. Narovnaný počátek cesty ke kostelu podporuje kompoziční sílu protažením osy koridoru. Kvalitní je také návrh zahrady u hřbitova,“ doplnil Ondřej Beneš.

V průběhu příštích týdnů bude obec jednat s vítězem soutěže o uzavření smlouvy na dopracování projektu a zároveň se bude snažit získat prostředky na realizaci. „Určitě se pokusíme získat dotaci na projektovou dokumentaci a následně i samotnou revitalizaci návsi," poznamenal starosta Miroslav Ušatý. Ideální vizí podle něj je, že by se letos podařilo připravit projekt a v příštím roce zahájit práce. Centrum obce totiž čekají výkopové práce kvůli výměně sítí a Jihočeský kraj by zde měl rozšiřovat vozovku vedoucí na Údraž.