Umělec již mnoho let vede Kabinet scénické hudby na Divadelní fakultě AMU a svými scénickými kompozicemi výrazně ovlivnil tvorbu představitelů nové generace české divadelní režie. „V Prácheňském muzeu Vladimír Franz představí velkoformátová plátna z 80. a 90. let, akvarelové kresby z cest a dosud nevystavený cyklus akvarelů s námětem květin," uvedla Irena Mašíková Konštantová, kurátorka výstavy. Vladimír Franz prezentoval svou tvorbu na téměř osmdesáti samostatných výstavách a zúčastnil se více než padesáti kolektivních přehlídek, výstav a soutěží. Jeho díla jsou zastoupena v galeriích a soukromých sbírkách nejen v České republice, ale také v mnoha zemích celého světa.

Malé výstavní síně připomenou píseckého fotografa a malíře Jana Vavrušku, od jehož úmrtí uplynulo sto let. Vernisáž se koná ve čtvrtek v 17 hodin. Od středy 5. srpna bude chodba u muzejní knihovny patřit výstavě nazvané Hnízda. Lubomír Fiala zde na autorské výstavě představí návštěvníkům objekty a kresby. Vernisáž výstavy je na programu pozítří v 17 hodin.

V Malé galerii Sladovny je do 9. srpna otevřena výstava fotografií Jaroslava Cardy nazvaná Pokouším se žít. Od 11. srpna ji vystřídá textilní výstava akademické malířky Miroslavy Krausové nazvaná MEZI (tkaním, výšivkou a tiskem). Pro návštěvníky je to jedinečná příležitost prohlédnout si autorčino netradiční využití textilních technik při tvorbě velkoplošných tapisérií, paravanů a tisků.

Ale v Malé galerii Sladovny budou k vidění také šperky uměleckého a designového studia Cableart Heleny Loudové a Miroslavy Krausové. Vernisáž výstavy MEZI začne 11. srpna v 17 hodin. Od 4. srpna bude otevřena nová výstava v galerii Portyč. Vernisáž se koná v 17 hodin a svá díla zde představí výtvarníci z Prácheňské umělecké besedy. Jde již o pátou společnou výstavu a úvodní slovo přednese Andrej Rády, místopředseda Prácheňské umělecké besedy.

Milevsko – Po uši v papíru se ocitnou návštěvníci milevské Galerie M. Zítra v 18.30 hodin se tu uskuteční vernisáž výstavy se stejným názvem. K vidění tu budou papírové šaty, které navrhla a vyrobila táborská studentka Jiřina Vlková, a také fotografie šatů na zajímavých místech od táborského fotografa Davida Peltána. Ten také popsal, jak se oba ocitli v Milevsku. „Učitel táborského gymnázia Jiří Kálal z Milevska, který je členem kulturní komise, Jiřinu Vlkovou oslovil, že by v Milevsku mohla vystavovat. Vzpomněl si, že kdysi studovala na táborském gymnáziu a její maturitní práce se týkala právě papírových šatů," vysvětlil David Peltán.

Jiřina Vlková následně kontaktovala Davida Peltána a ten papírové šaty na modelkách nafotil. „Bylo to na místech, která jsou v kontrastu nebo souladu s papírovými šaty. Jako příklad bych uvedl šaty a voda," upřesnil David Peltán, pro kterého je Po uši v papíru první výstavou v Milevsku. Za sebou už jich má celkově několik.

Na vernisáži se představí i milevský děkan František Marek Míček, který zahraje na violoncello a pilu. S Davidem Peltánem ho pojí přátelství. „Učil mě na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze a hráli jsme spolu ve školní kapele," vysvětlil. V galerii budou k vidění i tři fotografie modelů šatů, které vznikly v areálu kláštera.

Součástí vernisáže bude módní přehlídka. Výstava potrvá do 30. srpna.

Výstavy v Písku

Prácheňské muzeum:
Galerie od 6. do 30. srpna: MY MELODY – obrazy a akvarely Vladimíra Franze
Malé výstavní síně od 7. do 30. srpna: Jan Vavruška, písecký fotograf a malíř
Chodba knihovny od 5. do 30 srpna: Hnízda – autorská výstava kreseb a objektů Lubomíra Fialy
Galerie Portyč
od 4. do 30. srpna: Společná výstava členů Prácheňské umělecké besedy
Sladovna
Malá galerie od 11. srpna do 27. září: Miroslava Krausová – MEZI (tkaním, výšivkou a tiskem). Textilní výstavu doplní šperky

Výstavy v Milevsku

Galerie M
od 5. do 30. srpna – Po uši v papíru
Milevské muzeum
do 6. září – Když utichla děla… výstava věnována druhé světové válce
Městská knihovna
do 31. srpna – František Doubek: Výběr z díla 1962 – 2011
Barokní prelatura na prvním nádvoří milevského kláštera
do 9. srpna – (Ne)všednost, obrazy Pavlíny Lörincové a akvarely a krátký animovaný film Zahrada uzavřená Magdaleny Bartákové
od 16. srpna do 29. září – Nejdůležitější je srdce, výstava ke 100. výročí narození akademického malíře Antonína Šíta