Soutěžící starší šedesáti let poměřili tuto středu své síly v desítce různých disciplín, které prověřily jejich fyzické i technické dovednosti. Závodníci se utkali například v běhu na pětačtyřicet či šedesát metrů, hodu obruče i míčku na cíl či v házení šipek na terč.

Podle předsedy krajské rady seniorů Bohumila Bezzemka zájem o závody neustále roste. „Z kapacitních důvodů ale nemůžeme přijmout všechny. Soutěží zde zhruba dvacítka týmu po osmi lidech, v případě většího zájmu se kvalifikují v krajských kolech,“ vysvětlil Bohumil Bezzemek. V rámci mezinárodní soutěže navíc dorazili i týmy z okolních států, letos konkrétně ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Hlavním cílem her je podle organizátorů podpořit aktivní, starší generaci. „Polovina disciplín je sportovní, druhá je ale spíš zábavně společenská. Lidi se tu setkají, seznámí, zasportují a taky trochu zboří pár stereotypů,“ směje se Bohuslav Bezzemek z rady seniorů.

Na místě došlo i k několika úrazům, podle pořadatelů ale dopadla celý soutěžní den veskrze úspěšně. „Účastníci nemusí a taky by neměli přeceňovat své síly. Celou událost máme pojištěnou, ale chceme si ji hlavně užít, nehledě na soutěživost,“ komentoval předseda rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes. U závodiště byl ostatně po celou dobu připraven tým záchranářů i zdravotní služby.

Celou soutěž zaštítily především rady seniorů. Právě ty sehnaly i většinu rozhodčích, kteří se na závody přihlásili coby dobrovolníci. Mnozí z nich už navíc mají zkušenost z předchozích krajských soutěží, které se nejen na jihu Čech konají každý rok.

Na rozdíl od krajských soutěží však mezinárodní klání trvá několik dnů. Tím se prodlužuje i doba k vydání výsledků, ne všem účastníkům ale na celkovém umístění záleží. „Přišel jsem potkat mladé, sympatické a perspektivní lidi, abych věděl, co všechno ještě dovedu,“ zhodnotil s nadsázkou Vladimír Papoušek z týmu středočeských seniorů.

Místní tým z Jižních Čech naopak své ambice příliš nemírnil. „Jistě skončíme první, přinejhorším druzí,“ pronesl sebevědomě Milan Šumbera z jihočeské skupinky. Na závodišti mu ale chyběl větší počet diváků, kteří by mohli seniory podpořit. „Většina lidí je takhle dopoledne v práci. A důchodci jsou doma, tady jsou jenom ti aktivní,“ řekl Milan Šumbera.