Zásobování vepřína v Letech si v pátek 15. května ráno vyžádalo přítomnost policistů. Výjezd z areálu firmy AGPI blokovali aktivisté. Nelíbí se jim, že vepřín stojí na místě, kde nacisté za války zřídili pracovní tábor.

V Letech skupina plánuje být do 24. května. Její shromáždění není zakázané.

Areál firmy hlídá najatá služba, za kterou společnost platí. První místopředseda představenstva Jan Čech očekává, že aktivisté jim budou dělat i nadále problémy. „Vzhledem k tomu, že je demonstrace povolená na dvanáct dnů, možná se dočkáme jiných aktivit a překvapení," podotkl.

V pátek vyrazila skupinka několika aktivistů do Písku. Před ředitelstvím společnosti AGPI se snažila o blokádu.

Podle Miroslava Brože ze sdružení Konexe, které je svolavatelem akce, byli v Letech pod velkým tlakem policie, proto zamířili do Písku. „Udělali jsme tu spontánní protest proti provozování prasečáku na místě genocidy," popsal dopoledne Miroslav Brož s tím, že se plánují přesunout na sídliště Portyč a poté projít s transparenty přes centrum města.

Na sobotu aktivisté chystají pochod z Letů na hřbitov do Mirovic, kde jsou pochováni oběti z tábora.

Mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová v pátek odpoledne potvrdila, že budou cestu aktivistů do Mirovic monitorovat. Poučili je, jak se chovat, aby nenarušili bezpečnost provozu. Zatím je podle ní komunikace s nimi dobrá. „Nezaznamenali jsme žádné větší narušení proti veřejnému pořádku," dodala.