ČESKÉ BUDĚJOVICE
Lenka Střítecká, jednatelka společnosti Art4Promotion, jež Českobudějovický advent zaštiťuje, uvedla, že v krajském městě začnou vánoční trhy 29. listopadu, skončí 6. ledna 2020. „Nebude chybět ani oblíbené kluziště, které bude otevřeno denně od deseti do dvaceti dvou hodin včetně Štědrého dne. Adventní trhy s vylepšeným sortimentem stánků o regionální potraviny skončí tři a dvacátého prosince, po Štědrém dni však zůstane ledová plocha a stánky s občerstvením,“ řekla s tím, že koncertovat tu bude například Irena Budweiserová nebo Ivan Hlas.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.
Světový den zdraví i na budějovické Lannově třídě

JINDŘICHŮV HRADEC
Hlavní událostí jindřichohradeckého adventu budou už tradičně letošní trhy o víkendu 7. a 8. prosince, které se odehrají na zámku. Žádné výraznější změny se v celkovém programu adventu v Hradci nechystají - vše v neděli 1. prosince zahájí rozsvěcení vánočního stromu na náměstí Míru, ve čtvrtek 5. prosince je nachystáno oblíbené Pekelně zábavné odpoledne. Po celý advent budou na náměstí Míru stánky tradičních prodejců – s horkými nápoji a rukodělnými předměty. Další dlouholetou tradicí je pak koncert Tlusté Berty v KC Jitka, který se jako obvykle uskuteční 25. prosince.

Poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem v pražském paláci Žofín.
PŘENOS: Před půlnocí skončilo rozloučení s Gottem. Dorazilo 49 tisíc lidí

PÍSEK
Také v Písku už se začíná adventní program rýsovat. Nabídne tradiční akce jako žehnání adventních věnců či rozsvícení vánočního stromu s nebeskou poštou, které se uskuteční první adventní neděli, tedy 1. prosince. Na čtvrtek 5. prosince bude připravená oblíbená Mikulášská show na Velkém náměstí. Druhou adventní neděli 8. prosince rozezní Divadlo Fráni Šrámka Vojenský umělecký soubor Ondráš s vánočním představením Neseme vám tu novinu. Od pátku 13. do neděle 15. prosince budou v okolí děkanského kostela připravené adventní řemeslné trhy a v neděli 22. prosince živý betlém. Na Štědrý den pak nebude chybět Štědrovečerní vytrubování.

STRAKONICE
Adventní trhy pod Rumpálem. To je akce, kterou ve druhém adventním týdnu ve Strakonicích navštěvují stovky lidí. Už roky má tradiční program, který přináší kolem šedesátky stánků s pestrým sortimentem řemeslných výrobků, jako jsou adventní věnce, vánoční ozdoby, betlémy, jmelí, svíčky, perníčky a další vánoční zboží. A samozřejmě také bohatý kulturní program. Trhy tradičně zahájí trubači a lidé se mohou těšit na vystoupení žáků místních škol i folklorních souborů, nebudou chybět loutková divadélka, šermířská vystoupení, historické atrakce, mikulášská nadílka, či živý betlém s lamou i velbloudy.

Zleva: sinoložka Kateřina Procházková, senátor Marek Hilšer, místostarosta Českého Krumlova Ivo Janoušek a starosta města Dalibor Carda.
Výstavu zakázaných fotografií na krumlovském náměstí uvedl Marek Hilšer

„Adventní trhy pod Rumpálem pořádáme letos už po třiadvacáté a žádné novinky v programu neplánujeme. Zajímavostí je ale workshop jablonecké bižuterie, kde lidé mohou nahlédnout do umění výroby například i vánočních ozdob,“ dodala za pořadatele, kterým je Muzeum středního Pootaví Strakonice, Kateřina Prokopcová. Tradiční adventní trhy se letos ve Strakonicích budou konat od 6. do 8. prosince na I, II a III. nádvoří strakonického hradu.

TÁBOR
Tábor má pro letošní advent přichystaný především Staročeský vánoční trh, který se bude konat 14. a 15. prosince na Žižkově náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na nabídku zhruba 130 stánků, kromě ní je připraven i doprovodný program: koncerty, divadelní představení pro děti a účast andělů na chůdách. Jako novinku chystají v Táboře živý betlém. Přesný termín konání je ale zatím teprve v jednání, pravděpodobně půjde o 21. nebo 22. prosince. Adventní program přinese i tradiční stánky na náměstí T. G. Masaryka. Loni je doplňoval slaměný betlém a vánoční stromky táborských škol.

Úklid, do kterého se pustili dobrovolníci a následky výbuchu v bytech.
Výbuch v domě v Lenoře: Nájemníci vyřizují pojistky

PRACHATICE
O adventním programu zatím nemá prachatický odbor kultury a Kulturní informační služby úplně jasno. Program na letošní předvánoční čas se v tuto chvíli teprve skládá. Informace se Prachatičtí dozvědí včas, jasno bude nejdéle do poloviny listopadu.