Setkání si nenechala ujít ani dvaapadesátiletá Růžena Blížilová z Pohoří. „Do školy jsem nastoupila v roce 1966 a chodila tam pět let," zavzpomínala bývalá žačka.

Škola byla v té době pětitřídní s tím, že 1. a 5. třída byly spojené a stejně tak 2., 3. a 4. třída. „Byla to skvělá domácká škola, mám na ni jen ty nejlepší vzpomínky. Bylo to jiné než dnes. Například když byla doma zabijačka, řekl nám ředitel, ať jdeme pomáhat a odpoledne přijdeme s ovarem. Stejně tak když bylo třeba pomoci rodičům při zemědělských pracích, nemuseli jsme být ve škole," líčí Růžena Blížilová.

Do měšťanky chodili žáci z pohořské školy do Mirovic. „Já jsem tehdy bydlela v Minicích a do Pohoří jsme chodili pěšky. Byl to kilometr, takže to bylo v pohodě. Když jsme pak museli do Mirovic, už to nebylo takové," řekla s tím, že po zániku školy se do Mirovic přesunuly všechny děti z okolních vesnic.

První škola byla v Pohoří založena zřejmě v roce 1690 a měla jednu třídu. V roce 1815 byla postavena nová škola a měla také jednu třídu, v roce 1839 byla rozšířena o druhou třídu. „V roce 1881 se přistavěla třetí třída nad bytem učitele a o jedenáct let později navštěvovalo školu 324 dětí. V roce 1896 to pak bylo 299 dětí," zmínil kronikář obce Pavel Suček.

V letech 1905 a 1906 byla podle kroniky přestavěna čtvrtá třída ze školního bytu a stodola přebudována na školní byt. V té době chodilo do školy 280 dětí.

V roce 1976 byla škola v Pohoří zrušena. Tehdy už zde fungovala jen jedna třída s dvaadvaceti dětmi.

V budově bývalé školy byla v minulosti například spořitelna, knihovna i byt. Bývalé vedení obce uvažovalo o rekonstrukci objektu tak, aby zde vznikly malometrážní byty, ale to byl podle projektanta a statika nereálný záměr.

Dnes se jako nejlepší varianta jeví regionální muzeum. Mělo by v opravené budově vzniknout počátkem příštího roku.