„Očekáváme, že na naše území razantně pronikne dost studený vzduch, po sobotní vlně přijde ještě jedna v neděli a v noci na pondělí,“ vysvětluje František Vavruška.

Po pátku, který se z dlouhodobého hlediska řadí k mimořádně teplým 21. zářím, se máme na co těšit. Zřejmě skutečně přichází podzim. Zatímco sobotní teploty za studenou frontou nevyšplhají přes 18 °C, hlubokou tlakovou níži na přelomu týdne bude provázet i silný vítr, který pocit chladu ještě umocní.
„Razantně k nám vpadne hodně studený vzduch od Norského moře. Nejvyšší denní teploty dosáhnou k 11 až 14 °C. Nárazy větru mohou dosahovat dvaceti až třiceti metrů za sekundu. Nejen, že už mohou způsobit škody ale také srazí pocitovou teplotu hodně nízko,“ předpokládá meteorolog.

Co říká pranostika:
Po svatým Matúši (21.9.) čepici na uši.Po svatým Matúši (21.9.) čepici na uši.
Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava.
Kolem svatého Václava, nové léto nastává.

Studené počasí vydrží zřejmě přinejmenším několik následujících dní. „Začátek příštího týdne bude určitě chladný, modely na druhou polovinu týdne se ale od sebe značně liší,“ nechce se František Vavruška pouštět do dlouhodobějších výhledů.

https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/jihocesti-hasici-jsou-svetovi-20180921.html

Připravit se podle něj musíme i na srážky. Na jih Čech dorazí během neděle, s občasným deštěm musíme počítat i v noci na pondělí a v pondělí. „Půjde především o přeháňky, místy mohou být silnější,“ doplňuje František Vavruška předpověď.

Zda se ale už musíme smířit s nástupem podzimu, nebo ještě může pokračovat babí léto, se nedá s jistotou odhadnout. I kdyby byl včerejšek posledním letním dnem, mohou meteorologové poslední půlrok hodnotit jako mimořádně horký. „Abnormální bylo celé období od dubna až dosud,“ říká meteorolog.