Před zahájením mše na prostranství u sportovní haly v Prešově, ve kterém sídlí řeckokatolické arcibiskupství, papež projel mezi věřícími v papamobilu a zdravil je. Mnozí z nich měli v rukou vatikánské vlaječky.

"Křesťané zde nejsou pronásledováni. Sekularizace a vlažnost ovšem svědectví znehodnocují, zatímco kříž vyžaduje jasné svědectví. Svědek, který má kříž v srdci a nejen na krku, nevidí nikoho jako nepřátele, ale všechny jako bratry a sestry," řekl papež v kázání. Kříž podle něj nelze omezovat jen na znak náboženského a sociálního významu nebo na politický symbol.

Papež František při návštěvě Slovenska
Papež František vybídl Evropu k solidaritě. Jeho návštěva omezí dopravu u hranic

Papežský trůn, na kterém František seděl během liturgie, vyrobil truhlář, který spolu s chotí vychovává osm dětí a který sám je řeckým katolíkem. Podle listu Sme se liturgie zúčastnilo 30 tisíc věřících, veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska uvedl, že účast přesáhla 40 tisíc lidí.

Šíření koronavirové infekce poznačilo i průběh liturgie. Kvůli přijímání organizátoři nakoupili 25.000 lžiček tak, aby na každého zájemce připadla vlastní lžička.

K řeckokatolické církvi se na Slovensku při sčítání lidu v roce 2011 přihlásila necelá čtyři procenta obyvatel. Většina obyvatel země se označila za římské katolíky.

Setkání s Romy 

Odpoledne se papež v Košicích, druhém největším městě Slovenska, setká s Romy a poté také s mládeží. Jeho návštěva Slovenska, kterou zahájil v neděli, vyvrcholí ve středu mší v Šaštíně nedaleko hranic s Českem. Na ní se zaregistrovalo kolem 50 tisíc lidí.

Zájem veřejnosti o účast na veřejných akcích s papežem během jeho návštěvy Slovenska zaostal za původními očekáváními. Kvůli koronavirové infekci se lidé museli předem elektronicky registrovat a vstupenky mohli nejprve získat jen ti, kdo byli plně očkovaní proti covidu-19.

Zleva maďarský premiér Viktor Orbán a papež František
Papež se sešel s Orbánem. Buďte otevřenější k potřebným, vyzval Maďarsko

Minulý týden organizátoři vyčlenili malou část z vyhrazených sektorů i pro osoby, jež budou mít pouze potvrzení o testu na koronavirus nebo o prodělání covidu-19. Celkově se na veřejné akce s papežem na pětimilionovém Slovensku přihlásilo přes sto tisíc lidí, z nichž téměř 7000 nebylo očkováno proti covidu-19.