Je to taková primitivní mapka v mobilu, žádný sofistikovaný návod převaděčů, jak se dostat z Běloruska do Německa. Přesto by však měli čeští a slovenští policisté a politici zpozornět.

V mobilech několika nelegálních migrantů z iráckého Kurdistánu byla v minulých dnech objevena mapa, na níž je vedle v současnosti téměř neprůchodného směru z Běloruska přes Polsko vyznačena i jiná možná cesta. Ta vede z Běloruska přes Ukrajinu, bývalé československé Zakarpatí a poté přes Slovensko a Česko do Německa. „Je to velmi primitivní nákres, žádná nově vyznačená trasa,“ nechala se slyšet pracovnice polské pohraniční stráže.

Uprchlíci na hranici Běloruska a Polska.
Do Polska se na hranicích pokusilo dostat 267 migrantů. Jeden voják je zraněný

Jenže Ukrajina bere hrozbu, že Lukašenkův režim začne po Litvě a Polsku směřovat tisícové davy nelegálních migrantů z třetího světa právě přes ukrajinské území, velice vážně. Včera proto Kyjev oznámil rozmístění vojenských sil na hranice s Běloruskem. „Na ukrajinsko-běloruské hranici přetrvává hrozba rozšíření migrační krize a pravděpodobnost přesměrování toku migrantů na Ukrajinu,“ citoval list Ukrajinská pravda z vyjádření pohraniční stráže. „Proto státní orgány společně přijímají opatření k posílení ochrany hranice na tomto úseku,“ uvedly ukrajinské úřady. Střežení hranice s Běloruskem bylo posíleno o celkem 8500 ukrajinských vojáků a policistů. Pro porovnání – to je ale polovina celkového početního stavu slovenské armády.

Podle listu Gazeta Wyborcza už Bělorusko přesunulo tisíce migrantů od hranice s Polskem k hranici s Ukrajinou. Proti ukrajinsko-česko-slovenské variantě cesty migrantů z Běloruska do Německa ale hovoří členitost terénu, který by museli běženci překonávat, i další dvoje hranice navíc.

Pomoc Polsku

O situaci kolem migrantů v Bělorusku jednala i mimořádná schůzka Visegrádu, která se v úterý uskutečnila v Budapešti. Český premiér v demisi Andrej Babiš na ní nabídl Polsku pomoc. „Nabízíme pomoc našich vojáků, našich policistů. Již přímo na maďarsko-srbské hranici působí 50 našich policistů, kteří od 17. října zadrželi 4233 migrantů. Teď bude záležet na polské straně, jestli akceptuje naši pomoc či ne,“ uvedl v Budapešti Babiš.