Bylo to stále dokola. Musel jsem to udělat. Nejdůležitější bylo, neomdlít hrůzou. Ne každý den, říkáte mafii, aby šla do háje, svěřoval se s přerývaným hlasem italským novinářům.

Sicilský stavitel Giuseppe Piraino tajně natočil výběrčího výpalného, člena věhlasné Cosa Nostry, když po něm chtěl peníze.  „Celá desetiletí moji kolegové kvůli těmto mužům trpěli. Ale tomu je konec,“ řekl Piraino deníku The Guardian.

Zatčení. Ilustrační snímek
Šéfa slovenské prokuratury zadržela policie. Údajně pomáhal zločineckému gangu

„Registrujeme více než 20 případů vydírání Cosa Nostrou, z nichž 13 bylo odhaleno poté, co její oběti promluvily,“ sdělil pro agenturu ANSA šéf palermských karabinierů Arturo Guarino. Byli obviněni z organizovaného zločinu, mafiánského spolčení, z organizovaného obchodování s drogami, pokusu o vraždu a z vydírání. Všichni jsou ve vazbě, jejich právníci se k obviněním nevyjádřili.

Jeden z údajných výběrčích byl zatčen díky svědectví Piraina. Ten ho během žádosti o peníze na ochranu, známý v Itálii jako pizzo, natočil skrytou kamerou. Ve zveřejněném videu lze vidět postaršího pána Salvatora Guarina, jak se blíží k Pirainovi a navrhuje, že si spolu vypijí v baru espresso. Piraino to odmítá a chce po výběrčím, aby se šel rovnou k věci. „Chci tě požádat o malý dárek, pro náš každoroční večírek,“ říká Guarino.

Cosa Nostra z Palerma
Italská Cosa Nostra je považována za největší a nejsilnější mafiánskou organizaci v Evropě. Sídlo má na Sicílii. Klan (rodina) se neskládá pouze z rodinných příslušníků, ale z lidí vedených Donem (hlavou rodiny), kteří kontrolují určité teritorium. Podobně organizované skupiny vznikly i v USA po emigraci členů sicilských klanů.

Nejvyšší Don sicilské mafie Matteo Messina Denaro dostal ve středu doživotní trest. Podílel se na vraždách soudců Borsellina a Falconeho. Od roku 1993 je ale na útěku

Peníze na večírek

Žádosti o výpalné, neboli pizzo, jsou od mafie zřídka jednoznačné. Existuje řada kódových vět, kterým v Palermu každý rozumí. Vyhrožování se často skrývají za žádostmi o příspěvek na organizaci náboženského festivalu, nebo o příspěvek pro rodiny místních mužů ve vězení.

Zdroj: Youtube

„Jaký dárek,“ hraje nechápavého podnikatel. „Copak nevíš? Odkud jsi? Z Palerma? Tak co se divíš,“ reaguje mafián a chce 500 euro. „Pak můžeš dělat svou práci v pohodě a klidu a nikdo tě neobtěžuje.“

Piraino byl mafiánem na schůzku na rušné ulici palermské čtvrti Borgo Vecchio telefonicky pozván, takže se na ni připravil. Kromě skryté kamery si s sebou vzal i několik dokumentů a ty ve chvíli žádosti o peníze nacpal mafiánovi do rukou. 

Camórra z Neapole
I v Neapoli mají s organizovaných zločinem a výběrem výpalného své zkušenosti. Zde pro změnu operuje známá Camórra.

V boji proti vyděračským praktikám se řada malých neapolských podniků a prodejen sdružila a přestala výpalné platit. Poznat jsou podle nálepek na vstupních dveřích PizzoFree, nebo Antiracket. Racketeering je anglické označení pro výběr výpalného. Svůj boj i přes několik vypálených obchůdků neapolští podnikatelé nad mafií vyhráli. 

Byl to seznam mužů zabitých mafií a fotografie symbolů boje proti mafii Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, dvou sicilských soudců zabitých v roce 1992 Cosa Nostrou. „Ti, kdo mlčí a skloní hlavu, umírají pokaždé, když to dělají, ale ti, kteří mluví a chodí se vztyčenou hlavou, umírají jen jednou,“ přečetl mafiánovi citát napsaný pod fotografií.

„A co z toho jako plyne?“ ptá se Guarino. „Tito lidé zemřeli kvůli mafii. A ty bys ses měl stydět, něco takového po mně chtít. Ty po mně chceš pizzo,“ zvyšuje hlas podnikatel. „Nech si ty fotky i ten seznam a pořádně si to prostuduj.“

„Ale já jsem žádal jen peníze na večírek, žádný pizzo, žádný pizzo,“ vykřikuje Guarino.  „Já ti ukážu večírek," odpovídá odcházející Piraino.

Lidé u amerických prezidentských voleb v Clevelandu, 6. října 2020
Írán a Rusko se pokusily ovlivnit volby v USA, upozornil šéf rozvědky

„Chtěl jsem ho ponížit,“ vyprávěl pak Piraino Guardianu. „Oni celá desetiletí ponižují tisíce podnikatelů, kteří se ze strachu o životy své i svých rodin je báli oznámit policii.“

Zatčen byl i don

Nahrávka byla pořízena už 28. května, ale publikována byla až minulý týden. Po celou dobu probíhalo policejní vyšetřování. Piraino dal video policii ihned po jeho natočení. Guarino byl mezi dvaceti zatčenými. Většina z nich je údajně z jednoho z nejaktivnějších mafiánských klanů na Sicílii, klanu Borgo Vecchio z Palerma. Zatčen byl i její don Angelo Monti.

Učitel Samuel Paty se stal v Paříži obětí útoku
Zavražděný učitel dostane vyznamenání. Rodina vraha žádala o azyl v Polsku

Není to poprvé, co Piraino se skrytou kamerou spolupracoval s policií při rozkrývání palermské mafie. „Když mi zavolají, že si dáme espresso v baru, přepadne mne hrůza, třesou se mi nohy. Nejdůležitější je při schůzce s kamerou strachy neomdlít,“ svěřil se novinářům Piraino.