Protože ve zdravotnictví zůstala drtivá většina pravomocí na členských státech, nedaří se v této oblasti dohodnout téměř na ničem. „Všichni se shodnou, že by tu měla být větší koordinace, ale když přijde na jednání expertů, tak se prostě této shody nedaří dosáhnout,“ uvedla pro Deník státní tajemnice pro Evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Ilustrační foto.
Schválí vakcínu na covid pro celou EU? Státy chtějí rozhodovat samy za sebe

Podle premiéra Andreje Babiše dochází k paradoxním situacím, kdy Belgie neuznává české testy na covid-19.
Země jako Maďarsko nebo Slovensko se podle Hrdinové zase nedokážou se Španělskem dohodnout na principu uzavírání hranic kvůli koronaviru podle takzvaného semaforu.

Předsednické Německo v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou, či premiér Andrej Babiš alespoň dosáhli toho, že se summit otázkami kolem koronaviru důkladně zabýval. A dal najevo, že se státy EU chtějí na krocích boje proti covid-19 dohodnout.

„Ta dohoda nemá nějaký daný termín, ale už projevená vůle šéfů států a vlád je důležitá. Když k dohodě nedojde, mohou příště v tlaku na dohodu přitvrdit a termín dohody stanovit,“ dodala Hrdinková.

Ve hře je přitom už rozdělování vakcíny proti koronaviru, kde má EU nasmlouváno asi miliardu dávek.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Česko koupí tři miliony vakcín proti koronaviru. První dodávka bude koncem roku

Matovič: Jasný klíč

Slovenský premiér Igor Matovič požadoval na summitu, aby stanovil jasný klíč. „Aby následně zbytečně nevznikaly nějaké spory či pochybnosti. Abychom předešli nějakým konspirátorům, kteří by zde obviňovali, že bohaté země budou mít přednostní právo a my chudáci se k nim nedostaneme,“ řekl před novináři Matovič.

Vedle členských zemí by vakcíny měly dostat i k EU přidružené státy, například Srbsko, či Ukrajina. „Hlavním problémem vakcíny ale je, že stále není,“ uvedla však Hrdinková.

Evropa proti koronaviru.Zdroj: Deník