Pokud se v příštím týdnu chystáte do restaurace na tradiční svatomartinské hody, musíte se připravit na to, že si za ně připlatíte. „Nebude to však tak masivní jako v loňském roce, kdy s cenou zahýbala inflace či energetická krize a husí menu se zdražilo až o dvacet procent. Letos bude zdražení v relaci od pěti do deseti procent,“ popsal člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

Proč svatomartinské menu zdražuje? Tady je důvod:

Jeho slova potvrdili Deníku restauratéři napříč republikou. Například v restauraci Pivovarská brána v Hradci Králové si oproti loňskému menu lidé připlatí čtyřicet korun. „Ceny hus jdou stále nahoru a navíc je jich nedostatek. I proto jsme museli přijít se zdražením a letošní menu vyjde na 399 korun,“ uvedla provozní hradeckého podniku Marianna Řeháková.

Hlouběji do kapsy si sáhnou i hosté restaurace Panský dům v Chotěboři na Vysočině. „Podáváme menu o třech chodech, a pokud si ho klient objedná dopředu, stojí celé 485 korun. Jinak 599 korun. Cenu jsme oproti loňsku zvedli pouze o padesát korun, ačkoli náklady šly nahoru mnohem víc,“ informoval restauratér Pavel Halama.

Víte, proč se na Martina jí husa? Nahlédněte do historie:

Nezdraží však všichni. Například v teplické pivovarské restauraci Monopol nechávají husu na loňské ceně. „Stejně jako loni, i letos vyjde samotná husa na 599 korun a pětichodové menu na 990 korun,“ přiblížila majitelka Monopolu Gabriela Schönbauerová.


Nahrává se anketa ...

Produkce klesá

Podle Českomoravské drůbežářské unie se z tradičních svatomartinských hus stává luxusní zboží. Z jejích dat plyne, že letos bylo v České republice vykrmeno 125 tisíc těchto ptáků, což je zhruba o čtvrtinu méně než loni.

Velký vliv na to mají vysoké ceny krmných směsí. Potvrzují to i malochovatelé. „Ještě loni stál metrák pšenice, který mi na výkrm vydrží asi třicet dní, 350 korun. Letos je to 900 korun, a to už je dost,“ řekla Deníku chovatelka z východních Čech Jana Škrabalová.

Jak na domácí svatomartinskou husu? Podívejte se na video recept:

| Video: Youtube

Při přípravě svatomartinského menu může být méně nákladnou variantou kachna, kterých se v Česku vykrmí v průměru kolem pěti milionů kusů. Deníku to potvrdil nejen Luboš Kastner, ale i další restauratéři. „Opravdu se v poslední době setkáváme s tím, že lidé jdou spíše po ceně a někde se jako sváteční jídlo dává místo husy právě kachna, popřípadě husokachna,“ uvedl Kastner.

Například podnik Karlova 30 v centru Prahy nabízí kachnu s knedlíkem a zelím za 299 korun.

close info Zdroj: Deník zoom_in Levnější variantu svátečního menu letos nabízejí například v obci Zámrsk na Orlickoústecku. „Při našich tradičních hodech jsme vždy měli husy. Jejich cena je však velmi vysoká, a tak jsme letos vsadili na husokachny. Jsou levnější a i jejich příprava není tak energeticky náročná,“ osvětlila změnu svátečního menu starostka Zámrsku Zuzana Tvrzníková.