Každý třetí Čech trpí alergií. A můžeme si za to vlastně sami. Nejvíce je „rýmařů“. Jen v Evropě se s alergickou rýmou každoročně potýká zhruba 70 milionů lidí, u nás téměř pětina. Nejčastěji ji způsobují pyly dřevin, travin, obilí a plevelů, ale mohou za ní stát i roztoči, domácí zvířata či plísně. I když průzkumy potvrzují, že se jedná o dědičné onemocnění, za jejím vznikem ale stojí hlavně vliv životního prostředí.

Moderní epidemie

Magazín Zdraví.Zdroj: DeníkAlergiky jsme si vlastně vyšlechtili. Jednou z nejzávažnějších příčin je moderní styl života. Měníme své životní prostředí, které zase mění nás. Častěji než dříve jsme v kontaktu se znečištěním, cizorodými látkami, své neduhy raději řešíme polykáním hromady léků a modifikujeme potraviny, s nimiž může mít náš zažívací systém obtíže.

Ohrožují nás ale i u nás dříve nevídané pyly. V několika posledních letech jsme totiž svědky nárůstu alergie na pyly ambrozie, která se k nám do Evropy dostala z Ameriky a šíří se přes země bývalé Jugoslávie a Maďarsko i k nám.

Srdce a lékař - Ilustrační foto
Od nachlazení k fatálním následkům. Jak předcházet srdečnímu selhání?

Chybujeme ale také v přehnané hygieně, zatímco v našich kobercích, sedačkách i polštářích mají ráj roztoči. A tak mají někteří alergici obtíže i mimo pylovou sezónu. „Během života se totiž rozšiřuje spektrum alergenů, které alergika obtěžují. Ačkoli se ve většině případů jedná o klasickou pylovou rýmu, odhaduje se, že až 20 procent Čechů je současně přecitlivělých na roztoče,“ uvádí Martin Hospodka, alergolog z kliniky EUC Premium Praha.

Od rýmičky k astmatu

I když alergická rýma otravuje člověku život a neumírá se na ni, není to banalita. Svědění v nose, kýchání, vodnatá rýma a ucpaný nos, doprovázejí svědění, pálení, slzení, zarudnutí a otok očí. Přecházením a tlumením projevů pomocí léků a nosními spreji si zaděláváte na skutečný problém. Málokdo totiž ví, že alergická rýma je preastmatický stav. Ohrožuje především děti a mladistvé.

„Špatně léčená, nebo dokonce neléčená může způsobit, že alergie horních cest dýchacích postihne i dolní cesty, průdušky, a vznikne astma. Nejrizikovější je v tomto směru alergie roztočová,“ říká alergolog a imunolog, docent Vít Petrů, předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie.

Kde číhají alergeny? Jaké jsou příznaky alergie? Jaké pyly jsou nejhojnější v květnu? To vše se dočtete jíž ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.

Co také v magazínu najdete:
- V čem je síla biopotravin?
- Soutěžte s magazínem Zdraví o elektrokolo!

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně, (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Lékařské vyšetření - Ilustrační foto
Dvě vyšetření v jeden den? Pojišťovna vám je nezaplatí