On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Česko ve středu zaznamenalo již tři úmrtí související s koronavirem. K poslednímu z nich došlo v Thomayerově nemocnici v Praze, kde odpoledne zemřel pacient hospitalizovaný na oddělení následné péče. Ten trpěl několika chronickými chorobami, a to včetně pokročilého srdečního selhání. Právě v Thomayerově nemocnici se podle ČTK nakazilo koronavirem 13 seniorů na stejném oddělení. 

Nemocnice 29 seniorů na oddělení nechala testovat v neděli, testy měli negativní. "Z preventivních důvodů jsme nechali opět vyšetřit několik pacientů z tohoto oddělení, u kterých byly zjištěny zdravotní potíže. Bohužel následně se pozitivita na koronavirus prokázala u 13 z nich," sdělil ČTK Beneš. Pacienti s pozitivním testem byli podle něj sestěhování do jednotlivých pokojů a odděleni od ostatních pacientů. Podle Beneše budou znovu testováni i v případě, že nebudou mít příznaky.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Roman Prymula: Že by byly hospody plné lidí? To je vzdálená budoucnost

Pražská Nemocnice Na Bulovce již dříve oznámila, že zemřel čtvrtý nakažený pacient. Jednalo se o 83letého muže, který měl dlouhodobé zdravotní potíže související s vysokým věkem. Další středeční obětí nemoci COVID-19 je 88letý muž ze Středočeského kraje, který byl v domácím léčení. Česko tak eviduje již šest úmrtí a 1654 případů nákazy novým typem koronaviru.

„Dnešním dnem je nárůst o 157 nových pacientů, kteří se nakazili koronavirem. Celkový počet nakažených je aktuálně 1654. Dnes bohužel nákaze podlehli 3 lidé. Je mi to velmi líto a prosím všechny, aby dodržovali veškerá opatření a zejména nenavštěvovali příbuzné v seniorském věku,“ vyzval dnes znovu na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdravotnické pomůcky z Číny

Jedním z hlavních problémů zůstává nedostatek zdravotních ochranných pomůcek. Stát za jejich nákup v zahraničí zatím vynaložil přibližně tři miliardy korun. Na pardubickém letišti ráno podruhé přistál velkokapacitní letoun Ruslan se zdravotnickým materiálem z Číny.

„Zatím dorazil armádní speciál s rychlotesty, dva letouny China Eastern s respirátory. První Ruslan přivezl 106 tun potřebného vybavení a dvě letadla Smartwings dopravila roušky. V úterý měl na letišti v Karáčí mezipřistání druhý Ruslan, který za osm hodin dosedl v Pardubicích a dopravil další potřebný materiál,“ uvedl pro Deník ministr vnitra Jan Hamáček. 

Letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny přistálo i na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku. Náklad, který vážil 24 tun, tvořily ochranné pomůcky, například roušky a obleky. „Další letadla přiletí do Mošnova v pátek, v sobotu a v neděli," řekla mluvčí společnosti Adler, která pomáhá dovoz ochranných prostředků koordinovat, Marie Logrová.

České respirátory

Ministerstvo zdravotnictví zároveň oznámilo, že navázalo dlouhodobou strategickou spolupráci s českou společností Respilon. Od ní pak v nejblizších dnech na základě darovací smlouvy obdrží třicet tisíc roušek ReSpimask s nanovlákenným filtrem, jež zachytí 99,9 procent virů i bakterií.

Senioři a peníze - Ilustrační foto
Pošťáci nosí důchody. Peníze ale seniorům posouvají v obálce po zemi

„Chtěl bych společnosti Respilon jménem ministerstva zdravotnictví velice poděkovat za darování 30 tisíc kusů ochranných ústenek. Okamžitě zahájíme jejich distribuci pro české zdravotníky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.  

Od poloviny dubna pak bude společnost do České republiky dodávat i respirátory RespiPro VK-Virus Killer s filtrem obsahujícím akcelerovaný oxid mědi. Maska je tak schopna patogen koronaviru nejen zachytit, ale i zahubit. "Ministerstvu bude Respilon od dubna dodávat sto tisíc kusů speciálních respirátorů týdně. Tyto velice účinné respirátory budou primárně určeny pro lékaře v terénů a v nemocnicích," upřesnil náměstek ministra Filip Vrubel. 

Zpřísnění opatření

Vláda kvůli pandemii koronaviru přistoupila k dalšímu zpřísnění opatření. „Je nutné omezit sociální kontakt mezi lidmi tak, aby se v největší možné míře zamezilo komunitnímu přenosu onemocnění COVID-19. Pobývat na veřejných místech je tak nově možné nejvýše v počtu 2 osob, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání či pohřbů,“ uvedlo ministerstvo zdravontictví.

 Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník