Od březnového začátku epidemie se v ČR koronavirem nakazilo 664 863 lidí. Téměř 558 tisíc z nich se vyléčilo. V zemi je aktuálně 96 308 nakažených. Ve vážném stavu bylo ve čtvrtek v nemocnicích 634 pacientů. Do statistik přibylo dalších 83 úmrtí, celkem zemřelo s covidem 10 859 lidí.

Roušky v MHD a obchodech. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: V neděli se zpřísní opatření. Týkají se obchodů, škol i pohybu osob

Podíl pozitivních PCR testů se v posledních dnech výrazně zvýšil. V pondělí byl na 27 procentech, v úterý na 30 procentech a ve středu na téměř 36 procentech, což byl do té doby nejvyšší podíl vůbec. Sedmidenní průměr je zhruba 31 procent. U rychlejšího, ale méně spolehlivého antigenního testování dosahuje pozitivita zhruba pěti procent, což je podle statistik v průměru přes tisíc pozitivně testovaných denně.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale nejsou data ze Štědrého dne o podílu pozitivních testů reprezentativní. Na testy šli ve svátek hlavně lidé s příznaky nebo ti, které tam poslal lékař. "Takže Štědrý den, Boží hod ani 26. prosinec nejsou pro nás reprezentativní hodnoty, protože se bude testovat málo lidí a budou většinou příznakoví," řekl Dušek serveru Seznam Zprávy. Podle něj zájem o testování vzroste znovu po svátcích.

Pátý stupeň rizika

Celostátní bodové skóre indexu PES odpovídá nejpřísnějšímu stupni pohotovosti od pátku 18. prosince. Země se řídí opatřeními, jež odpovídají mírnějšímu čtvrtému. Na pátý stupeň přejde po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna. Znovu se uzavřou provozovny služeb, prodávat se budou jen základní potřeby. Zákaz nočního vycházení bude už od 21:00, setkávání lidí mimo vlastní domácnost se omezí na dvě osoby. Nejméně do 22. ledna potrvá nouzový stav.

Na pátém stupni je index PES ve všech krajích s výjimkou Prahy. Nejhorší situace je k dnešku v Moravskoslezském kraji, který má 89 bodů ze sta. Od čtvrtka ale index klesl v sedmi krajích, nejvíce v Pardubickém, kde se skóre snížilo z 85 na 76. Právě od hranice 76 bodů platí pátý stupeň. Vedle Pardubického jsou na 76 bodech také kraje Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Olomoucký.

Lidé s rouškami proti šíření koronaviru 23. prosince 2020 na Václavském náměstí v Praze.
Počet nakažených skokově narostl. Ve středu přibylo přes 14 tisíc případů

V předvánočním týdnu se dosud každý den poměrně výrazně zvyšovaly denní nárůsty nakažených - v pondělí jich bylo skoro 8000, v úterý se počet nových případů blížil jedenácti tisícům a ve středu přesáhl čtrnáct tisíc.

Plošné testování

Na nárůstu nových případů se podílí i plošné antigenní testování veřejnosti, které začalo 16. prosince. Od té doby se udělalo asi 158 tisíc  testů, z toho zhruba 9400 bylo pozitivních, uvedl ve středu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Mezi pozitivně testovanými bylo asi 5200 lidí, kteří neměli žádné příznaky onemocnění.

U antigenního testování dosahuje pozitivita pěti procent, u PCR testů, na které chodí spíše lidé se žádankou od lékaře nebo s pozitivním antigenním testem, to dosud bylo asi 30 procent.