Pro české jazýčky je nejvíce přitažlivá kombinace fazolí a vepřového masa, nejlépe uzeného, případně mladých zelených fazolek a smetany. Zkuste ale i verzi s karamelizovanými pekanovými ořechy. 

Ilustrační foto
Pomazánky nejen pro sobotní večer: I mlsné jazýčky si přijdou na své

Fazolová polévka

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 300 g bílých fazolí
  • 1 větší mrkev
  • 1 mladá cuketa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup:

Fazole je třeba nejdříve nechat nabobtnat ve vlažné vodě, nechte je tam nejlépe přes noc. Vodu potom vylijte a fazole dejte do hrnce s horkou vodou a vařte je do změknutí. Bude to trvat více než dvě hodiny. Polovinu fazolí vyjměte z hrnce a rozmixujte, pak je tam vraťte. Druhou polovinu nechte v celku. Do hrnce přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, cuketu a česnek. Osolte a opepřete, případně můžete použít mletou sladkou papriku. Vařte vše tak dlouho, dokud přidaná zelenina nezměkne, a můžete podávat.

Ryby pro zdraví
Sladkovodní ryby jako elixír mládí: Oddalují stárnutí a prospívají srdci

Zelené fazolky s karamelizovanými pekany

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 500 g zelených fazolek
  • 100 g pekanových ořechů
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 citron
  • 3 lžíce medu
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup:

Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a orestujte cibuli nakrájenou nadrobno. Poté přidejte i plátky česneku a zasypte je mletou sladkou paprikou, míchejte zhruba tři minuty a pak pánvičku odstavte. Zelené fazolky povařte ve slané vodě. Jakmile změknou, odstavte je a vodu slijte. Fazolky pak přidejte na pánvičku, opět rozehřejte a krátce restujte. Na závěr si připravte nasekané pekanové ořechy, které necháte na medu zkaramelizovat, a posypte jimi fazole. Ihned podávejte.

ilustrační
Pravda o bramborách: Jsou dietní, odstraní rez i vyleští kožené boty

Zapečené fazole s uzeným masem a sýrem

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 5 větších rajčat
  • 300 g bílých fazolí
  • 150 g tvrdého sýra
  • 200 g uzené krkovičky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl, mletá sladká paprika

Postup:

Fazole namočte přes noc do vlažné vody a nechte nabobtnat. Pak je vařte více než dvě hodiny, až změknou. Z krkovičky vytvořte kostičky a orestujte spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. Rajčata zbavte slupek v horké vodě, nakrájejte je na čtvrtky a přidejte k masu. Zasypejte mletou paprikou, zhruba patnáct minut duste a občas zamíchejte. Přidejte scezené fazole a obsah pánve nebo hrnce osolte, promíchejte, pak vyjměte z hrnce a zapečte v pekáči. Než jej ale vložíte do trouby, posypte vše nastrouhaným sýrem.

Ilustrační foto
Jak využít ořechy v kuchyni? Jakkoliv, experimentům se meze nekladou