Desítky milionů navíc

Nevýhodnost elektronických vinět vyplývá z výpočtů, které zveřejnil zakladatel Hlídače státu Michal Bláha na svých stránkách. „Celkové náklady na papírové známky činily za poslední 4 roky celkem 1,212 miliardy Kč. Elektronický systém dálničních známek vychází dle odhadů na 1,513 miliardy. Ve výsledku si tak stát za nový systém ještě připlatí ročně desítky milionů korun navíc,“ uvedl Bláha.

Dálnice, dálniční známka
Spor kolem e-shopu na dálniční známky. Stát tají původní kalkulace, Babiš zuří

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka ještě dopoledne tvrdil, že s výpočty absolutně nesouhlasí a brzy představí kalkulaci nákladů.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) v pátek na tiskové konferenci uvedl, že naopak stát ročně ušetří 120 milionů korun ročně za distribuci.

Největší položkou je zakázka za 401 milionů korun na e-shop a informační systém. SFDI vysvětluje zadání společnosti Asseco tím, že musela být zakázka zadávána v důvěrném režimu kvůli požadavkům NBÚ. Server Zdopravy.cz ale získal materiál pro zářijovou poradu ministra dopravy, podle kterého budou na základě požadavku zpravodajských služeb budou ve stupni utajení vyhrazené a důvěrné jen některé části zakázky. „Samotný systém a data v něm zpracovávaná jsou bez požadavku na stupeň utajení,“ uvádí se v materiálu.

Andrej Babiš a Vladimír Kremlík
Ministr dopravy Kremlík končí. Opozice: Dokazuje to, že ANO nemá vládu odborníků

Hlídač státu použil ve svém materiálu veřejně dostupná data. Ministerstvo dopravy ale část informací tají. Tajná je stále cenová tabulka s odhadovanými náklady, kterou loni zpracoval pro ministerstvo dopravy státní podnik Cendis. Ten měl původně zakázku zajišťovat, i když to ministerstvo dopravy opakovaně odmítá. Ředitel odboru komunikace ministerstva Jakub Stadler rozhodl, že odhad nákladů je tajný a odmítl tabulku zveřejnit.

Nová policejní auta

Velkým zásahem do rozpočtu známek je i nákup 40 policejních aut. Není přitom jasné, proč se musí kupovat na tuto akci, když dosud kontrolují známky celníci.

Premiér Andrej Babiš původně uvedl, že zakázka se má zrušit. Ministr dopravy Kremlík ještě před svým odvoláním tvrdil, že se nezruší, ale bude se hledat cesta, jak ji zlevnit. Stát na dálničních známkách vybere ročně téměř šest miliard korun.