V nemocnicích bylo k neděli s koronavirem 41 lidí, o čtyři méně než v sobotu. Od začátku týdne se počet hospitalizovaných snížil o 15. V těžkém stavu je osm pacientů.

Laboratoře odhalily v uplynulém týdnu v Česku dohromady 1185 nakažených. V mezitýdenním srovnání tak nákaza zpomalila. O týden dříve bylo případů 1339. Za minulý týden také podle statistik ministerstva s covidem-19 v zemi nikdo nezemřel. Poslední oběť zaznamenali lékaři 21. července.

Očkování proti koronaviru
Volno za očkování? Netýká se všech státních zaměstnanců, upřesnil Babiš

Reprodukční číslo se 15 dní drží pod hranicí 1,0. Pokud je nižší než jedna, znamená to, že epidemie zpomaluje. Zhruba v polovině července se přitom pohybovalo i nad úrovní 1,4, příčinou byla podle odborníků nakažlivější koronavirová mutace delta.

Epidemická situace se liší v jednotlivých regionech. Nejhůře je na tom Plzeňský kraj, kde připadá na uplynulých sedm dní 31 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Praha s incidencí 21 a Pardubický kraj se 14 případy na 100 tisíc obyvatel v posledním týdnu. Relativně nejlépe na tom naopak je Olomoucký kraj, kde je evidují tři nakažené na 100 tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní.

Laboratoře v neděli provedly přibližně 61 tisíc testů, asi o 8000 méně než o týden dříve. U nejpočetnější kategorie prováděných testů - preventivních a plošných - klesl podíl pozitivních oproti minulému týdnu na 0,04 procenta z 0,07. U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil na 0,32 procenta z 0,17. Podíl potvrzených případů u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, stoupl z 0,73 na 0,99 procenta.

Od loňského 1. března, kdy byly v zemi potvrzeny první případy nemoci, se podle statistik prokazatelně nakazilo koronavirem 1 673 769 lidí. Většina se vyléčila, 30 374 lidí s potvrzeným koronavirem zemřelo.