„Pre ovecky! A je to oficiální. Senát Spojených štátov dnes oznámil : Corona je lož „Médiá zakrývajú pravdu Big Pharma a WHO budú niesť zodpovednosť za všetko čo napachali Velmi dobre zprávy. Politici sa asi začínajú triasť, majú tak aj prečo Senát Spojených států dnes oznámil: Corona je lež,“ stojí v úvodu slovenské verze hoaxu (jazykově a stylisticky neupravováno, pozn. red.).

České verze jsou té slovenské velmi podobné: „A je to oficiální. Senát Spojených států dnes oznámil: „Corona je lež „Média zakrývají pravdu Big Pharma a WHO budou nést odpovědnost. To jsou velmi dobre zpravy. Politici se asi zacinaji trast, maji taky proc. Poslete jim to. Anglicke Video v originalni verzi. USA, Senat.“ To se píše v jedné z nich (publikujeme opět bez úpravy, pozn. red.).

Koronavirus SARS-CoV-2
Byl covid vyroben v laboratoři? Vědec ze Sydney představil zajímavou analýzu

V jiné se v úvodu objevuje zmínka o poště, možná proto, že automatický překladač tak přeložil slovo „mail“: „BooM Nyní pošta zmizí. Je to oficiální. Senát Spojených států dnes oznámil: „Corona je lež „Média zakrývají pravdu Big Pharma, Big Tech, Big Media, WHO a další zrádci budou hnáni k zodpovědnosti. To jsou opravdové zprávy, lidi!“ stojí v této zprávě.

Hoax si posílají stovky lidí

Různé verze hoaxu se objevily například ve facebookové skupině „Vlastenci PF 2021 ČR/SR“ nebo v rusky psané skupině „NOS: neserjózno o serjóznom“ (Nevážně o vážném), sdílely ji také desítky až stovky uživatelů, jejichž agendu na sociálních sítích tvoří nejrůznější příspěvky zaměřené proti očkování, konspirační teorie a podobně.

Úvodní slova o „oficiálním oznámení Senátu Spojených států“ pak v některých verzích provází video s vystoupením skutečné americké senátorky za Republikánskou stranu Marshy Blackburnové, většinou bez překladu do češtiny. 

V jiných verzích se video ani neobjevuje a příspěvek je doprovozen pouze jeho „printscreenem“, tedy záběrem senátorky ofoceným z obrazovky. Pokud je k úvodnímu výkřiku nějaký překlad přece jenom připojen, většinou je „strojový“ a byl zřejmě pořízen za pomoci překladače.

Nešlo o Senát, ale o pět Republikánů

O co tedy ve skutečnosti šlo? Americká republikánská senátorka Marsha Blackburnová uspořádala s dalšími čtyřmi republikánskými senátory (konkrétně s Rogerem Marshallem, Mikem Braunem, Ronem Johnsonem a Rogerem Wickerem) tiskovou konferenci, kde se tato pětice spolustraníků začala ohrazovat proti počínání velkých technologických a mediálních společností a proti jednání Světové zdravotnické organizace (WHO), amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a hlavního poradce Bílého domu na koronavirus, epidemiologa Anthonyho Fauciho. Toto počínání označila konkrétně Blackburnová za „Big Tech cenzuru“.

Očkování proti covidu.
Většinu konspirací o vakcínách na covid rozšířilo stejných 12 lidí, říká výzkum

Podle pětice republikánských senátorů totiž prý došlo k všestrannému zakrývání informací, které svědčily o tom, že virus způsobující onemocnění covid-19 má umělý původ a pochází z laboratoří Wuchanského virologického ústavu, a které měly uniknout právě z tohoto ústavu.

Konkrétně Marshall prohlásil, že vědci i představitelé odpovědných zdravotních institucí (WHO, CDC) ignorovali variantu, že vir mohl pocházet právě z této laboratoře, že na potlačení této informace spolupracovala i celonárodní média a velké technologické společnosti. Dále řekl, že „e-maily Anthonyho Fauciho dokazují, že o tom měl s velkými technologickými firmami tajnou dohodu“.

Senát neoznačil koronavirus za lež

Již jen ve světle těchto skutečností je zřejmé, že sdílený hoax lže: nešlo vůbec o žádné „oficiální oznámení Senátu“, v němž má každý z 50 států USA dva zástupce, ale jen o vystoupení pěti konkrétních republikánských politiků. Navíc ani nikdo z této pětice neoznačil koronavirovou nákazu (coronu) za „lež“, například ve smyslu, že by tato nákaza neexistovala. Pouze uvedli, že jsou zatajovány informace naznačující, že virus měl umělý původ.

A jak silné jsou v tomto směru samotné argumenty zmíněných politiků? Popravdě příliš také ne. Americký server Buzzfeed, celostátní deník Washington Post a stanice CNN si začátkem června letošního roku skutečně vyžádaly na základě svobodného přístupu k informacím soubor více než 3000 stránek e-mailů doktora Fauciho z první poloviny tohoto roku, z nichž ty, které se zabývaly původem viru covid-19, částečně naznačovaly, že Fauciho tým za zavřenými dveřmi připouštěl teorii, že nový druh koronaviru předloni unikl z laboratoře ve Wu-chanu, byť navenek vůči ní projevoval skepsi.

Takzvaná pandemie je uměle udržovaná při životě. Znovu udeří a důvodem bude očkování, tvrdí Elsa Mittmannsgruberová. Odborníci však její slova odmítají, nabízejí úplně jiné argumenty
Nákaza opět udeří, kvůli očkování, říká dezinformátorka. Odborníci to vyvracejí

Fauci na toto obvinění reagoval tak, že jde o uměle nafouknutou kauzu a že jsou zmínky v e-mailech jsou vytržené z kontextu. „Stále se domnívám, že virus se přenesl na lidi nejpravděpodobněji ze zvířat, ale nechávám si mysl otevřenou i pro to, že má-li jiný původ, a ten je možný, mohlo jít o únik z laboratoře,“ uvedl Fauci pro CNN.

Podle epidemiologa Gideona Meyerowitze-Katze ze Sydney, jenž se již před několika týdny rozhodl podrobit všechna známá fakta o teorii umělého původu viru SARS-CoV-2 kritické analýze, je stále nejpravděpodobnější variantou, že se virus přenesl na lidi ze zvířat. „Zatímco k přenosu nějakého nového patogenu ze zvířete na člověka dochází běžně, k vyvolání pandemie nějakou zcela novou chorobou vyrobenou uměle v laboratoři by došlo na světě vůbec poprvé,“ uvedl Meyerowitz-Katz.

Tzv. „lékařský proces“, probíhající v rámci poválečného zúčtování s válečnými zločinci v Norimberku, soudil v roce 1946 23 lékařů a úředníků pro nezákonné pokusy na lidech. Reiner Fuellmich chce vyvolat podobný proces kvůli covid-19
Bude Norimberský proces číslo dvě? Nesmysl, reagují odborníci

Ani on sice možnost úniku viru z laboratoře úplně nevyloučil, uvedl ale, že většina údajných důkazů, které mají tuto hypotézu potvrzovat, je „působivě nevýrazná“.

Deník proti fake news.Deník proti fake news.Zdroj: Deník„Například neexistují důkazy o tom, že by lidé z Wuchanského virologického ústavu měli před vypuknutím pandemie protilátky proti SARS-CoV-2, což by v případě, že by vir pocházel z jejich laboratoře a dostal se jen mimo kontrolu, měli,“ argumentoval epidemiolog. Navíc ani případný únik podle něj nemusí nutně znamenat, že virus vyrobil člověk – klidně by mohlo být reálné i to, že se nedopatřením dostal ven koronavirus přirozeného původu, který vědci studovali.