Čin se stal 22. července a škoda je vyčíslena na sto tisíc korun. „Pomohl nejen kamerový záznam z objektu, ale také svědecké výpovědi místních lidí,“ zkonstatovala Martina Joklová. Policie se k případu dál vyjadřovat nebude a ani nesmí, neboť šlo o osobu mladší patnácti let. Případ byl v týdnu odložen.

Obecně lze říci, dítěti může být uloženo výchovné nebo další ochranné opatření, což v praxi znamená, že například nemusí na nějaký čas ujít dohledu probačního úředníka či dalšímu omezení. „O opatřeních rozhoduje soud pro mládež na základě podnětů od úřadu sociálně právní ochrany dětí, který informujeme už v průběhu prověřování, a po vyšetření v pedagogicko- psychologické poradně,“ popsala mluvčí policie.

Veřejnost na zveřejněné snímky zareagovala a policisté tak začali dostávat první tipy na možného pachatele z galerie.Zdroj: Policie ČR- Nezletilý pachatel poškodil dva obrazy v Dolní bráně v sobotu 22. července. Škoda je vyčíslena na 100 tisíc korun.
- V úterý 12. září Policie ČR v Prachaticích oznámila, že případ objasnila s tím, že činu se dopustil chlapec, který není trestně odpovědný. Případ je odložen.
- Náhradu škody může poškozený soudně vymáhat po zákonných zástupcích nezletilého.

Ten, komu byla škoda způsobena, ji může vymáhat od zákonných zástupců nezletilého v občanskoprávním sporu. Majitel obrazů podle Martiny Joklové dostal usnesení o odložení a je jen na něm, jak dál bude postupovat. „Pan Šetlík řekl, že škodu bude vymáhat sám. My s ním ohledně této nešťastné události nejsme v kontaktu,“ řekla Věra Houšková, ředitelka KIS Prachatice, které spravují Galerii Dolní brána.

Nepomůže ani pojištění odpovědnosti, pokud ho zákonní zástupci nezletilého mají. Agent jedné z pojišťoven vysvětlil, že je sice každý případ posuzován individuálně, ale úmyslné činy jsou mimo pojištění. „To je určeno pro nahodilé, neočekávané události, kterým nejde předejít,“ doplnil, kdy je možné pojistku uplatnit.