"Je to hrůza, co se děje," shrnul své pocity obyvatel Dolní Dvořiště. "Schengen je dobrá věc pro poctivého člověka, ale pro kriminálníky to je ráj, nikdo je nekontroluje a můžou se volně pohybovat po celé Evropě, chytnou je jen náhodou."

Azylové zařízení ve Wullowitzu leží jen pár desítek metrů od hraničního přechodu v Dolním Dvořišti.
Obyvatelé azylového centra se snažili útočníka zastavit, ale marně

"Lidi tady mají strach," říká na rovinu. "Problémy tu právě s touto ubytovnou ani nebyly, ale mluví se o tom, že ji po včerejší vraždě přesunou. Tihle lidi prostě jinak uvažují, podříznou člověka, jako by to byla koza."

Zleva: Gottfried Mitterlehner, velitel hornorakouské kriminální policie, šéf hornorakouské policie Andreas Pilsl a tiskový mluvčí zemského státního zástupce Philip Christl.
Afghánce podezřelého z vraždy policie znala, hejtman vítá uzavření ubytovny

Karel Kloub si nemyslí, že se problém soužití většinové populace s imigranty z islámských zemí podaří vyřešit. "Vsadím se, že teď řeknou, že utrpěl ve své zemi trauma z války nebo něco podobného. Třicet let jsem pracoval v Rakousku, dělal jsem zedničinu, a sledoval jsem, jak se to tam mění. V Linci mohli důchodci chodit do parku, ale teď už tam nechodí, mají jednoduše strach. Už je ale pozdě něco řešit. K nám nejdou, protože tu nedostanou tolik peněz a jsou zavření v azylových zařízeních. V Rakousku ale berou víc peněz než leckteří rakouský důchodci, kteří celý život pracovali. I já jsem každý rok dostával lázně, mám těžkou nemoc, a teď mi všechno zrušili, na to už prý nemají peníze."

Jamal Ali Achmad (r. 1986) z Afghánistánu.
Rakouská policie dopadla vraha z Wullowitzu, Červený kříž ubytovnu zavře