V neděli 16. listopadu po páté hodině ranní se v jedné ulici v Protivíně ozvala střelba. Krátce po oznámení dorazila na místo hlídka protivínských policistů, která zjistila, že někdo postřelil osmadvacetiletého muže. "Z místa činu ho odvezla zdravotnická záchranná služba. Je hospitalizován v českobudějovické nemocnici," konstatovala jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Policisté a kriminalisté z Písecka začali na případu okamžitě pracovat. "Krátce po sedmé hodině ranní zadrželi nedaleko místa činu dvaašedesátiletého muže z Písecka, který má střelbu pravděpodobně na svědomí," uvedla dále policejní mluvčí.

Podle místních jde o muže, který si často stěžoval na hluk ve městě, například během akcí konaných v místním areálu Belveder. Hluk byl zřejmě i tím, co ho v neděli ráno vyprovokovalo ke střelbě. "Údajně šli dva chlapi z hospody a byli asi hlučnější. Nejspíš se pohádali se střelcem a pokračovali v cestě. Jemu to ale asi nestačilo a na jednoho z nich vystřelil," popisuje možnou verzi obyvatel Protivína, který si nepřeje zveřejnit jméno. Podle jiného zdroje měli jít muži z dokopné, která se předchozí večer v Protivíně konala. Zatím to jsou ale všechno dohady, které se mezi místními šíří. "Dozvěděla jsem se o tom dneska odpoledne, když jsem se vrátila domů, od přítele, ale podrobnosti neznám. Nevím ani, o koho jde," zmínila v neděli večer obyvatelka Protivína. 

Sousedy událost zaskočila. Paní Eva, která bydlí ve vedlejší ulici, by to do střelce neřekla. "Působí jako inteligentní, sympatický chlap. Dokonce má psa a o takových lidech se říká, že nemůžou být zlí. Ale asi to neplatí vždycky," uvedla sousedka. "Vím, že si často stěžoval na hluk, třeba na Belveder, to ano, ale že by dokázal po někom vystřelit? To mě zaskočilo. Dokonce prý pracuje na nějakém vysoce postaveném místě, má rodinu, i tu zbraň měl prý legálně, nechápu to. Muselo mu přeskočit," pokračuje žena. O tom, jak se útok odehrál, ví jen z toho, co zaslechla. "To víte, že si o tom lidi povídají, ale jak to přesně bylo? Mladíci šli z hospody a asi byli hluční, museli se pohádat a dopadlo to, jak to dopadlo. Hlavně aby byl postřelený v pořádku," doplnila paní Eva, která si nepřála celé jméno zveřejnit. Střelec prý bydlel několik desítek metrů od místa, ale postřelený je z jiné části Protivína. Zřejmě sem mířil ke kamarádovi. 

Případ si převzali jihočeští kriminalisté. Policejní mluvčí potvrdila, že střelbě předcházela slovní rozepře mezi pachatelem a poškozeným. "Podezřelý muž byl umístěn do policejní cely. Dnes odpoledne bude obviněn ze zločinu vraždy ve stádiu pokusu. Kriminalisté zároveň podají státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí tohoto muže do vazby," uvedla v pondělí po poledni jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Kromě toho potvrdila, že zbraň, se kterou muž střílel, byla legálně držená.

V ulici, kde se střelba odehrála, to nebylo poprvé, co tu zazněly výstřely. Před třinácti lety zhruba na stejném místě byli zastřeleni dva policisté ve výkonu služby mužem podezřelým ze znásilnění. Ten nakonec obrátil zbraň i proti sobě.