"Krátce po půl deváté večer na místo vyjížděli policisté i hasiči a dispečink Českých drah zpomalil vlaky, které měly místem dle jízdního řádů ještě večer projíždět. Místo je obtížně přístupné, k osobě se dostali až lezci," uvedla písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. Nebezpečný výjezd složek integrovaného záchranného systému a všech zasahujících měl krátce po třiadvacáté hodině opravdu nepochopitelný výsledek.

"Kdosi si udělal nejapný žert, zaměstnal zasahující úplně zbytečně. Hasiči, kteří se k oběšenci dostali, zjistili, že se jedná o figurínu," dodala mluvčí písecké policie.

Deset minut před půlnocí policisté zákrok na místě ukončili. Okolnosti zbytečného nasazení sil a prostředků složek integrovaného záchranného systému dále prošetřují.

Na jihu Čech to nění poprvé, kdy hasiči při záchraně zjištili, že se jedná o fogurínu. Napřiklad v Jindřichově Hradci byla hlava zamrzlá v rybníku Vajgar. 

V jindřichohradeckém rybníku Vajgar našel muž v ledu zamrzlý předmět podobný lidské hlavě. Ukázalo se, že se jedná o kadeřnickou figurínu hlavy.
Hlava zamrzlá ve Vajgaru byla políčená na špeha