Minimálně o dalších šest týdnů se protáhne soudní líčení s píseckými úředníky, které žaloba viní z braní úplatků. K včerejšímu líčení přišel jen jediný ze tří svědků. Soudce Martina Krále navíc oslovila nová svědkyně, kterou se rozhodl předvolat.

„V pondělí mě telefonicky kontaktovala bývalá zaměstnankyně hasičského záchranného sboru, že se ve sdělovacích prostředcích dozvěděla, co soud projednává a co měli svědci vypovídat. Uvedla, že jeden ze svědků, který potvrzoval výpověď obžalovaného Václava Vališe, se na místě dopravní nehody vůbec nacházet neměl. Proto je její svědectví důležité," vysvětlil soudce Martin Král.

K soudu se včera nedostavili dva ze tří předvolaných svědků, proto soudce líčení už potřetí odročil, a to na 14. listopadu. „Jedná se o důležité svědky. Musíme je vyslechnout. Jeden z nich byl jako první na místě nehody, kde byl také obžalovaný Václav Vališ. Protože se nedostavili opakovaně, uvažujeme i o jejich předvedení," podotkl soudce Martin Král.

Při příštím jednání by se měly přehrávat i záznamy z kamerového systému na Městském úřadě v Písku, kde měli písečtí úředníci Dana Martincová a František Rychlík přijímat úplatky od Václava Vališe.

Bývalý šéf českobudějovického dopravního inspektorátu Václav Vališ figuruje v případě údajného ovlivňování vyšetřování nehody ředitele Motoru Jikov Miroslava Dvořáka. Zároveň měl Vališ nabízet píseckým úředníkům Františku Rychlíkovi a Daně Martincové úplatek, aby ovlivnili projednání přestupku místostarosty Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého. O úplatky si měl říkat i František Rychlík.