V květnu 2010 loupil zloděj akrobat. Do boxu pokladen vnikal přeskočením přepážek.

17. května před polednem muž maskovaný zvednutým límcem a tmavým kloboukem v Komerční bance v Jindřichově Hradci vyskočil na obložení přepážky, překonal skleněnou ochranu, odstrčil pokladní a z přihrádek boxů vybral peníze. Odešel hlavním vchodem, sedl na kolo a odjel. Odcizil nejméně 539 000 korun a 600 eur.

31. května rovněž před polednem vešel lupič s šátkem přes ústa a s tmavým kloboučkem do pobočky Volksbanky v Kaplici. Přeskočil přepážku, odstrčil pokladní, odemkl malý trezor klíčem, který byl v zámku, a posloužil si eury a dolary v celkové hodnotě 598 100 korun. Pokladní mu v obavě o život odemkla příruční trezor, z něhož muž vybral 508 000 korun. Odjel na připraveném horském kole.

Mezitím měli obdobnou návštěvu 21. května před jedenáctou hodinou v Komerční bance v Hlinsku. Muž se zvednutým límcem a tmavým kloboučkem přiběhl k přepážce, zamířil na pracovníka banky pistolí, vyskočil na přepážku, prokopl skleněnou výplň, přeskočil do vnitřního prostoru a odcizil eura a koruny v celkové výši 138 990 Kč.

Konečně 10. listopadu před sedmnáctou hodinou maskovaný lupič přistoupil k přepážce Volksbanky v Jihlavě, přeskočil výplň,  vytrhl dvě uzamčené bezpečnostní zásuvky a vybral 1 589 012,45 koruny. Uložil je do igelitky, přeskočil přepážku zpět, vyběhl a odjel opět na horském kole.

„Prasklo to" na něho až loni v květnu. Poté, kdy stejným způsobem loupil na poště v České Lípě a prchal na kole, ho pronásledovali náhodní svědkové, syn s matkou. Dojeli ho autem na polní cestě a když ho chtěli zastavit, muž vytáhl na řidiče pistoli. Ten tedy zpomalil, ale pak na cyklistu najel. Spadla klec a Ludvík K. (44) z Ostravy si šel za tento skutek sednout na čtyři a půl roku.

Způsob provedení činu odpovídal předchozím útokům na banky, a tak byl zadržený obviněn i z nich. A doznal je.

Tu banku v J. Hradci si vytypoval asi dva měsíce předtím, protože měla přepážku, která se dala přeskočit. Autem, které měl na leasing, pak dojel do Pelhřimova. Zaparkoval a na kole ze zastavárny dojel do J. Hradce. Cestou si prohlédl únikovou cestu. Kolo opřel v průjezdu a šel k přepážce.

Po týdnu z lupu nic neměl, všechno prohrál v automatech. Ve stejné zastavárně zase pořídil kolo, zaparkoval auto ve Žďáru a na bicyklu dojel do Hlinska. Když přeskočil přepážku, zaměstnanci prý utekli, on sebral peníze z pultu, popadl krabici a odjel opět na kole.

Když zase všechno  prohrál, vyrazil opět na jih. Zaparkoval v Krumlově, na kole ze stejné zastavárny dojel do Kaplice, kde měl rovněž vytypovanou banku s vhodnou přepážkou. Při odjezdu v polích explodovala nástražná kapsle, která byla mezi odnášenými bankovkami…

V listopadu byl zase bez peněz. Kolo tentokrát pořídil v jiné zastavárně, dojel autem do Telče a odtud na kole do Jihlavy.

Loupil vždy ve stejném oblečení. Kromě splacení dluhu 150 000 korun všechny peníze prohrál v automatech, na kterých byl závislý. Hrál jsem, kdykoliv k tomu byla příležitost, řekl. Loupeže prý neplánoval a nikomu při nich nechtěl ublížit. Plynovou zbraň měl jen v Hlinsku, protože věděl, že je tam mužská obsluha, tak aby ji případně zastrašil.

Se souhlasem stran četl soud včera výpovědi pracovnic přepadených bank a dalších svědků i listinné důkazy, mezi nimi trestní rejstřík pana K. V roce 1989 dostal tři roky za majetkovou trestnou činnost, ale rozsudek byl amnestován, v roce 1995 byl odsouzen na jedenáct a půl roku za loupež, ale v roce 2002 byl podmíněně propuštěn a následně se osvědčil…

V závěrečné řeči státní zástupkyně navrhla uznat obžalovaného vinným pokračujícím zvlášť závažným zločinem loupeže ve speciální recidivě a uložit mu trest v polovině sazby, obhájkyně zdůrazňovala plné doznání svého klienta a nenásilnost jeho činů, Ludvík K. pak vyjádřil politování. Soud poté odročil k vyhlášení rozsudku.