Aktér trestných činů podvodů a úvěrových podvodů Stanislav Snášel bude ve vězení dvanáct let, tedy o dva roky déle, než mu pobyt za mřížemi určil současný trest. Nejstaršímu obžalovanému Karlu Berkovi zvýšil dnes soud s ohledem na další prokázané skutky pobyt ve věznici o půl roku, tedy na sedm let. Nejhůř dopadl Martin Hart, který byl dosud na svobodě. Má jít za mříže na pět a půl roku. Rozsudek ještě není pravomocný, Martin Hart si ponechal lhůtu k odvolání. 

Výši trestu předseda senátu Petr Černý odůvodnil především výší škody a také skutečností, že u každého šlo hned o několik skutků nebo o pokračování trestného činu. "Martin Hart čelí škodě 30 milionů, nešlo uložit nižší sazbu, i když je jasné, jak to tam všechno bylo. V úvahu ale musíme vzít i množství poškozených lidí," zdůvodnil soudce s tím, že Martin Hart sehrál svou roli v případu seniorů z domu v Českých Budějovicích a jejich zpronevěřených kaucí. Těch bylo přes 120 a další poškozenou je firma Skanska.

V dnes uzavřených podvodech má Stanislav Snášel za sebou škodu 74 a Karel Berka bezmála 46 milionů. "U Stanislava Snášela bylo rozhodování nejtěžší a využili jsme možnosti zvýšit horní hranici trestu, která byla deset let," připustil soudce s tím, že Snášelovi napočítali pět zvláště závažných trestných činů v sazbě 5 až 10 let, tři zločiny s trestem mezi dvěma až osmi lety a jeden s hranicí do dvou let. V konkurzu se na něj coby fyzickou osobu hlásí věřitelé s částkou 920 milionů, přičemž hodnota majetkové podstaty nedosahuje ani osmi milionů.

Ačkoli znalci Stanislava Snášela ohodnotili jako vysoce narušenou osobnost, na trestnou činnost si zajít uměl a každému svému podvodu dal trochu jiný scénář, proto je nešlo spojit do jednoho činu jako pokračování trestného činu. Cíl měl ale vždy stejný: vylákat z důvěřivců miliony a s těmi rychle hasit plameny za patami. Běh s ohněm ale nikdy nemohl vyhrát.  Do přísnější věznice jej soudce neposlal. "Nemám pocit, že by musel jít do věznice s ostrahou, je zaměstnán a studuje, proto zůstane ve věznici s dozorem," upřesnil s tím, že stejný stupeň mají i Berka s Hartem, který je jako jediný z nich v osobním bankrotu.    

Stanislav Snášel na archivním snímku.
Stanislava Snášela doběhla kauza podvodných dopisů

Již žádná další dokazování, na tom se již na začátku shodli obhájci tří obžalovaných stejně jako státní zástupkyně Alena Píchová. Ve věci podvodů, jejichž hlavním strůjcem měl být Stanislav Snášel a týkat se měly stavby bytového domu v Českých Budějovicích a domu pro seniory v Jesenici, zazněly i závěrečné řeči a po obědě soudce Petr Černý vynesl rozsudek.

Trojice obžalovaných.
Teologie zabírá, Stanislav Snášel poprvé zalitoval

Ke krajskému soudu se z obžalovaných opět dostavil jen Martin Hart, Karel Berka a Stanislav Snášel jsou již ve vězení za jiné trestné činy a z hlavního líčení se omluvili. Dodatek ke své závěrečné řeči poslal Stanislav Snášel soudu písemně. Kromě toho, že vybízí soudce, aby se více zaměřil na výpovědi některých svědků, které zpochybňuje, ale i na Martina Harta. Soud by se ho dle pisatele měl ptát, z čeho 10 let žil, když tvrdí, že za svou funkci v představenstvu Snášelovy firmy nebral žádnou odměnu. Znovu se ale zamyslel i sám nad sebou. "Je mi padesát dva let, až z vězení vyjdu (odpykává 10letý trest), už nebudu zapojen do aktivního života, proto nechci pykat za něco, co jsem nespáchal. Před sebou teď nevidím jiný život, než ten v podmínkách věznice," napsal do Tábora.

Vše o kauze najdete ZDE:

Kauza Snášel.Zdroj: Deník