Při „rozepři" umlčel otcovy výtky výstřelem z revolveru do hlavy. Vzápětí zblízka výstřelem do týla zabil svou matku, nepochybně ve snaze zbavit se svědka. Pronásledoval bratra do sklepa, dvakrát ho střelil do hlavy, škrtil ho rukama a poté  kalhotami, které mu uvázal kolem krku. Tělo zahrabal do uhlí. Z majetku rodičů sebral několik desítek tisíc.

Krajský soud v Táboře mu v únoru 2006 uložil doživotí. Vrchní soud jeho odvolání zamítl a obviněný podal dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Brojil proti závěru, že uložení výjimečného trestu vyžaduje „účinná ochrana společnosti". Je prý nesprávné, že soud shledal „hluboké ovlivnění široké veřejnosti" jen z médií. Internetové diskuse se dle něho účastní jen velmi omezený okruh lidí, jejich statistiku ovlivňují repliky. Vliv na diváka televize pak prý nelze vydávat za dopad činu na veřejnost ve smyslu zákona.

NS konstatoval, že není právními předpisy určeno, jakými prostředky zjišťovat odezvu trestného činu u společnosti, zda tedy jde o případ, který veřejným míněním otřásl, vyvolal velký odsudek nebo vyvolal znepokojení.

Vedle cílených anket a průzkumů veřejného mínění je  ale zaběhlým indikátorem tisk, rozhlasové a televizní relace, kde občané své názory veřejně diskutují a vyjadřují.  Vzhledem k využívání počítačové sítě v posledním desetiletí lze považovat za takový uznávaný prostředek projevů veřejnosti i internet.

Závěry odvolacího soudu 
o naplnění hlediska „účinné ochrany společnosti" byly správné, řekl NS. Soud vycházel z výpisu ze stránek jednoho z nejfrekventovanějších portálů na internetu a opakovaných relací televizí 
v hlavních zprávách. Z těchto podkladů soud opodstatněně dovodil, že případ z Tučap 
na veřejnost velmi zapůsobil.

NS dodal, že otřesnost těchto vražd mimo jiné znovu otevřela ve společnosti otázku ukládání trestu smrti. Šlo 
o mnohonásobně závažnější čin než v případě jiných vražd.  Potvrdili to i znalci.
Znak potřeby účinné ochrany společnosti jako jedné 
z podmínek pro uložení trestu odnětí svobody na doživotí byl v případě Miloslava Širůčka naplněn, uzavřel NS a jeho dovolání v roce 2006 odmítl. Předloni neuspěl Širůček se žádostí o povolení obnovy řízení.