Pan J. V. se ve zlém rozešel s družkou a jejím otcem.

O kvalitě vztahů snad nejlépe svědčí dopis, který jim sepsal v září 2010 ve věznici na Bytízu. Mimo jiné v něm uvedl:  „… až budu doma, tak si tam rychle udělám pořádek! Vezmu to z jedné vody načisto … Na každou svini se vaří voda v neckách a u N. to je dvojnásobně! Neboj přijde čas, ten správný čas a já své účty vyřídím s obouma! Potom já udělám zle podle svého a pamatuj si tyhle má slova! R. a N. vzkaž, že budu jejich noční můra, až budu venku!!! …"

Okresní soud v J. Hradci loni v březnu uložil J. V. za  přečin nebezpečného vyhrožování pět měsíců do věznice s ostrahou. Krajský soud v srpnu rozsudek zrušil a věc postoupil Městskému úřadu v Lomnici nad Lužnicí s tím, že mohlo jít o přestupek.

Proti tomuto rozhodnutí podal nejvyšší státní zástupce dovolání. Odvolací soud prý věc nesprávně právně posoudil, když neshledal ve výhrůžkách obviněného naplnění znaků přečinu nebezpečného vyhrožování.

Namítá, že z ničeho nevyplývá, že by zákonem požadované výhrůžky musely mít nějakou konkrétní formu, zejména, že by muselo být vyhrožováno za použití nějakých v zákoně uvedených slovních obratů.  V posuzované věci bylo použito sofistikovanější výhrůžky (oproti přímé hrozbě typu „uříznu ti hlavu"), nicméně po obsahové stránce jde i v tomto případě o hrozbu usmrcením.

Mezi řadou výhrůžek, které skutečně nemohly vzbudit  v adresátech důvodnou obavu, jde v případě výroků „… Na každou svini se vaří voda v neckách! … já své účty vyřídím s obouma! …"  zcela nepochybně o výhrůžku usmrcením, neboť slovní spojení „svině, vařící voda a necky" neumožňuje jiný výklad, mínil nejvyšší státní zástupce. Předmětný dopis výhrůžku usmrcením podle něho obsahoval, skutkovou podstatu přečinu nebezpečného vyhrožování obviněný naplnil.

Podle J. V. nejvyšší státní zástupce hodnotí výroky v dopise izolovaně, vytrhává je ze souvislosti a pomíjí ostatní provedené důkazy a další okolnosti, které v řízení vyšly najevo.

NS se s názorem nejvyššího státního zástupce neztotožnil. Není sporu o tom, že obsah předmětného dopisu a v něm uvedených výhrůžek je třeba hodnotit v kontextu s celkovým chováním a vztahem obviněného J. V. k bývalé družce a jejímu otci, řekl.

Z předchozích trestních spisů vyplývá, že obviněný před nástupem výkonu trestu tyto osoby velice úporným způsobem obtěžoval prostřednictvím telefonických hovorů, posíláním SMS zpráv a vyhledáváním jejich osobní blízkosti, aniž by se dopustil jakéhokoliv jednání namířeného proti zdraví, či dokonce životu těchto (či jiných) osob.

Z vězení je poté obtěžoval dopisy s rozporuplným obsahem, ve kterých na jedné straně vyjadřuje své bývalé družce náklonnost, na druhé straně činí kroky ji poškozující (např. trestní oznámení) a též i vyhrožuje jejím blízkým.

Odvolací soud proto podle NS nepochybil, když rozhodl o postoupení věci městskému úřadu s tím, že  z předmětného dopisu – ani z formulace, že „…na každou svini se vaří voda v neckách…" –  nelze jednoznačně dovodit vyhrožování usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou.
Dopis lze považovat za výhrůžný, nepochybně negativně působící na psychiku především V. R., ale nelze jej hodnotit tak, že jeho obsahem byly naplněny zákonné znaky skutkové podstaty přečinu nebezpečného vyhrožování.