Kromě toho také musí vysvětit, proč u něj policie při domovní prohlídce loni v květnu ve sklepě objevila větší množství pesticidu furadan (název pro karbofuran v ČR do roku 2008) a endrinu.

Soud zajímalo, jak často chodí k rybníkům, zda o škůdcích mluvil a kde se zmíněné látky ve sklepě vzaly. „Nakupuji a prodávám ryby. Na rybníky sice chodím, ale ne moc často. V době prodeje vůbec. O žádných návnadách nic nevím a ani jsem na tohle téma s nikým nemluvil. Ty látky tam mohly zůstat po tátovi, který pracoval v zemědělství. Nebo si je tam mohl někdo nechat, když jel pro ryby,“ řekl s tím, že někteří partneři měli klíče.

Orel Mořský
Uhynulý orel mořský nebyl otráven, potvrdila to pitva!

Soudce Roman Šustr souhlasil s předvoláním dalších svědků a soud odročil na středu 2. prosince.

Karbofuran
Prudký, velmi rychle působící jed, inhibitor cholinesterázy.
Používal se v zemědělství jako pesticid, ale v zemích Evropské unie byl již zakázán. V České republice byl karbofuran v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan ve formě postřiku a granulí.
Smrtelná dávka pro ptáky je kolem 0,5 mg na kilogram živé váhy. Ptáci obvykle považují granuli karbofuranu za zrní, přičemž i jediná granule ptáka zabije. Otrávený živočich umírá během několika minut v silných křečích.
V letech 2004 a 2005 byli v ČR nalezeni 4 orli mořští prokazatelně otráveni karbofuranem. V roce 2006 byla otrava karbofuranem prokázána u 8 orlů, u jednoho je předpokládána. Na přelomu let 2007/2008 někdo masově trávil karbofuranem lišky a psy na Kaplicku.
Použití karbofuranu zakazuje zákon o myslivosti a zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Orel mořský.
Mrtvé tělo největšího dravce v Čechách našli záchranáři na Strakonicku