Němec Dirk Narhofer (35) loni 4. prosince kolem 2.45 hodiny před hotelem Kilián v Loučovicích nejméně sedmnáctkrát bodl nožem o délce čepele 107 mm do hlavy, krku, břicha a hrudníku 33letého pana Petra. Ke smrti napadeného nedošlo jen díky včasné specializované pomoci mimo jiné drenáží dutiny hrudní.

Narhofer útok popřel. V přípravném řízení nejdříve zdůraznil, jak asi po půldruhém měsíci pobytu zjistil, že je v Loučovicích uprostřed lesů super, a že by tu chtěl zůstat. Práci zatím nemá, ale chtěl by opravovat auta.

Ke kritickému dnu  uvedl, že po návštěvě známých odešel s nimi a se snoubenkou na mikulášskou zábavu do hotelu, kde vypil osmnáct nebo dvacet piv. Poškozený, kterého tehdy viděl poprvé, měl prý různé narážky, a když do něho popáté či pošesté úmyslně vrazil a on měl těch provokací dost, naznačil mu, že by si to mohli venku rozdat „na rovinku".

Před hotelem byli sami. První rány si dali takřka současně, boxovali minutu nebo dvě. Nůž neměl, nenosí jej nikdy. Jeho rival pak odcházel zpátky do hotelu a on zamířil domů. Když šel přes most, srazili ho nějací lidé a kopali do něho. Utekl před nimi do papíren, kde ho ze skrýše vytáhla policie.
Poškozený si na událost moc nepamatoval. Ten den pomáhal dělat kamarádovi jitrnice, večer zašel do hospody a pak na diskotéku do hotelu.

Nepamatoval si, kolik toho vypil, zda měl s někým nějaký konflikt, ani jak se dostal ven. Ví  jen, že když pak za ním vyšli bratr se známým, řekl jim: „Ta sv…  mě píchla," a aby si dali bacha, že má nůž.  Když si sáhl na břicho, cítil, že v něm má díry.

Obžalovaný po jeho výpovědi včera řekl, že neví, jak se to mohlo stát, ale že je mu to moc líto a že by chtěl doufat, že poškozený bude moci jeho omluvu akceptovat.

Bratr zraněného vypověděl, že když vyšel po upozornění, že se ti dva mohli vyjít poprat, stáli venku jen oba aktéři. Když mu bratr na dotaz řekl, že ho ten Němec asi bodl, šel pomalu k obviněnému a ten začal utíkat. Nůž neviděl, ale slyšel jeho odhození. Němec zakopl, on ho dostihl, držel v kravatě a pak u plotu. Přiběhla družka obviněného a chtěla, aby ho pustil. Ten se mu pak vysmekl a zaběhl do továrny.  Tam ho zadržela po varovném výstřelu policie s pomocí psa.

Krajský soud včera četl výpovědi řady dalších svědků. Obviněný se podle nich na zábavě choval normálně, nebyl agresivní, nechával si zahrát písničky, nikdo žádný konflikt neviděl,  neregistroval napětí.

Venku se snažili pobodanému pomoci, dvě ženy mu stlačovaly rány, „ale bylo jich tolik, že nevěděly, kterou dřív". Muž, kterému se nepodařilo zavolat záchranku, praštil mobilem o zem…

Také podle lidí, kteří s ním seděli u stolu, byl obžalovaný celý večer v pohodě. Myslí si, že pár slov prohodil s obviněným i poškozený, který si k nim přisedl kolem půlnoci. Svědek se manželce po návratu z toalety svěřil, že se tam ti dva „pošťuchují", ale vrátili se a zase se normálně bavili. Pak poškozený odešel, chvíli po něm Dirk a pak někdo řekl, že se venku perou…

Z Německa přijela svědčit partnerka obviněného, která rovněž byla na oné zábavě. Uvedla, že se ji poškozený snažil v restauraci osahávat, dokonce i v rozkroku, a snoubenec na to reagoval rozhořčeně. Ten muž ho pak prý vyzval ven. Venku jí partner poté řekl, že neví, co se stalo. Nůž prý u něho nikdy neviděla.

Že ale zbraně měl, boxer a také nůž, vypověděly svědkyně, které jej u něho viděly při jiných příležitostech.

Soud včera konstatoval také trestní rejstřík obviněného z Německa. Má v něm šestnáct nebo sedmnáct záznamů, od roku 2002 byl sedmkrát ve výkonu trestu, také za vloupání, těžká ublížení, vyhrožování, a dvakrát za znásilnění. Výkon posledního šestiletého trestu ukončil v prosinci 2010, navazující ochranný dohled má do konce roku 2014. Předsedu senátu nicméně ujistil, že se do Čech „neuklízel" proto, aby se povinnostem vyplývajícím z tohoto opatření vyhnul…

Hlavní líčení pokračuje.